Erik Ziengs reikt Noordelijke Jong Ondernemingsprijs uit

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op zondag 30 maart 2014, 3:03.

Op zaterdag 29 maart jl. heeft VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs de prijzen uitgereikt aan de Beste Noordelijke Jong Ondernemingen in Emmen. Daar presenteerden zich ruim 40 Studentenbedrijven de hele dag in Winkelcentrum de Weiert. De Studentenbedrijven werden beoordeeld op hun product, hun presentatie, op originaliteit en marketing. Winnaar werd Student Safety met hun Dode Hoek Sticker voor vrachtwagens. Niet alleen een origineel, maar ook verkeersveilig product. Dat vele tientallen verkeersdoden per jaar kan schelen.

Student Safety is een Jonge Onderneming van het Friesland College uit Heerenveen. Dit Studentenbedrijf won hiermee een forse geldprijs. En doet tevens mee aan de verkiezingen van Friese Onderneming van het Jaar. Ook de 2de prijs ging naar een Jonge Onderneming van het Friesland College. Deze MBO-instelling gooit elk jaar hoge ogen tijdens de Noordelijke marktdagen. Al de Jong Ondernemingen zijn echte bedrijven, maar vormen een onderdeel van een MBO- of HBO-opleiding.

Studenten moeten binnen 1 jaar een onderneming opzetten, aandelen verkopen, een product inkopen, in de markt zetten en de boekhouding voeren. Zij doen dit onder begeleiding van ervaren docenten en begeleidende ondernemers. Jong Ondernemen is een landelijke organisatie die ten doel heeft het ondernemerschap te bevorderen. Daarbij moet het ondernemerschap niet alleen in theorie worden aangereikt, maar vooral ook in de praktijk worden gebracht.

Erik Ziengs is VVD-woordvoerder op het gebied van Ondernemerschap, MKB en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Hijzelf werd op z’n 20ste ondernemer is bleef dat tot aan zijn Tweede Kamerlidmaatschap in 2010. Hij onderschreef het belang van ‘Learning by Doing’. Hij was aangenaam verrast door de originaliteit en gedrevenheid van de Jonge Ondernemers: “Ondernemers worden in mijn visie geboren, niet gemaakt. Maar daarbij is een theoretische en praktische onderbouwing van doorslaggevend belang. MBO- en HBO-instellingen moeten minder theoretisch en meer praktisch worden. Dat zie je terug in deze Studentenbedrijven.”

Jong Ondernemen is voortdurend op zoek naar ervaren ondernemers die er de lol van inzien om Studentenbedrijven een jaar lang te begeleiden en in dit proces te coachen. Zij kunnen zich opgeven bij de Noordelijke coördinator Toine Vennix: toine@jongondernemen.nl