Bijeenkomst met SPD-leider Sigmar Gabriel (Amsterdam)

De Rode Hoed in Amsterdam
datum 18 mei 2014 14:30 - 16:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen M.A.M. (Marleen) Barth i, D.M. (Diederik) Samsom i, L.F. (Lodewijk) Asscher i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Ko Colijn (directeur van Clingendael) spreekt over de zin van Europa tijdens de Banning Conferentie op zondag 18 mei - de laatste zondag voor de Europese verkiezingen.

Alle Menschen werden Brüder luidt het refrein van het Europese volkslied, maar over Europa hebben we het vooral in economische termen: Euro, crisis, interne markt. De reden voor die economische integratie lijkt soms achter de horizon te zijn verdwenen. De reden was natuurlijk nooit meer oorlog, maar is dat nog genoeg nu er steeds minder mensen zijn die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt? Of maakt het dreigende wapengekletter in Oekraïne die reden terug van weggeweest? Kortom: wat is anno nu de zin van Europa?

Hebben we een zin, een notie van gedeelde waarden nodig om de Europese samenwerking vorm te geven die anders is dan de interne markt? Wat zouden die gedeelde waarden dan kunnen zijn? Kunnen en willen we die “zin” leidend maken, meer centraal stellen dan de praktische economische samenwerking? En wat betekent dat dan voor de sociaaldemocratische Europese politiek?

Key note: Ko Colijn (directeur Clingendael)

Co-referenten: Stieneke van der Graaf (kandidaat Europees Parlement ChristenUnie), Kirsten Meijer (internationaal secretaris PvdA)

Presentatie: Marleen Barth

Aanmelden kan hier. Lees meer.

Na afloop van de conferentie wordt de Banningprijs 2014 uitgereikt.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...