Kosten loonbeslag niet langer voor werkgever

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op woensdag 26 maart 2014, 2:03.

80% van de werkgevers wordt geconfronteerd met loonbeslag bij werknemers. Daarbij zijn werkgevers verplicht om op te draaien voor de administratieve kosten. Ook kunnen deurwaarders ongehinderd en onaangekondigd bij werkgevers binnenvallen. VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs wil daar een eind aan maken.

Erik Ziengs vindt het onacceptabel dat problemen van werknemers worden afgewenteld op werkgevers: “Bij loonbeslag kunnen deurwaarders, rechters en incassobureaus hun kosten probleemloos in de procedure meenemen. Waarom geldt dat niet voor de werkgever? Die is feitelijk niet eens partij in de zaak. Ik vind dit een principiële kwestie. Ik denk dat de meeste werkgevers bereid zijn die kosten op zich te nemen. Maar een verplichting gaat veel te ver. Werkgevers zijn niet verantwoordelijk voor de problemen van de werknemer.”

Erik Ziengs wil ook dat de procedure bij loonbeslag klantvriendelijker wordt: “Deurwaarders komen nu plompverloren en in vol ornaat een bedrijf binnenvallen. Om een exploot van het loonbeslag aan de werkgever te overhandigen. Dat leidt maar al te vaak tot reputatieschade. En het leidt tot onrust op de werkvloer. Dat moet anders. Ook deurwaarders moeten gewoon netjes bellen om een afspraak te maken. En als zij langskomen, dan graag discreet.”