Wil de echte bedrijfseigenaar nu opstaan?

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op vrijdag 14 maart 2014.

Een half jaar geleden had ik het niet durven hopen, maar afgelopen week stemde toch 643 Europarlementariërs voor mijn voorstellen om witwassen aan te pakken met een publiek register van belanghebbenden zodat iedereen kan op zoeken wie de echte eigenaar van een bedrijf is. Slechts dertig leden stemden tegen. Het Europees Parlement is duidelijk: Brievenbusmaatschappijen die criminelen, belastingontwijkende multinationals en schimmige politici helpen om hun geld weg te sluizen, horen niet thuis in Europa.

Het is nu wachten welk standpunt de Europese ministers gaan innemen. Want as als ministers én Europarlement het eens worden, hebben we een echte wet. En dat kan nog een tijd duren, want de Europese ministers liggen nog met elkaar overhoop over dat register, waarbij PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem een notoire dwarsligger is. Het is opvallend dat zijn partijgenoten van de PvdA in het Europees Parlement wél instemden met mijn voorstel.

Toen ik door de hoofdelijke stemmingen bladerde viel me ook op dat VVD, D66, ChristenUnie en SGP probeerden om zogenaamde trusts niet in het publieke register op te nemen. Volgens deze partijen hoeven dit soort fondsen geen openheid van zaken te geven. Dat was een hoop belastingontwijkende multinationals, zoals Starbucks en Google, en schimmige politici, zoals Janoekovitsj (en Poetin? Assad?), vast goed uitgekomen. Gelukkig voor de eerlijk belastingbetalende burger haalde dat voorstel geen meerderheid.

Stemresultaten

Op de website van Votewatch.eu kun je belangrijke stemmingen makkelijk terugzoeken. Filter op Netherlands om het stemgedrag van de Nederlandse Europarlementariërs te bekijken.

Meer lezen

Banken en de financiële sector Europarlement stemt voor strikte regels tegen witwassen en belastingontduiking