Het Europese asielbeleid onder de loep, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 31 maart 2014 20:00
plaats Utrecht
aanwezigen M. (Malik) Azmani i, M. (Myrthe) Hilkens i, C. (Carina) van Eck i, K. (Karel) Smouter i e.a.
organisatie Jonge Democraten (JD) i

Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Al jaren wordt er in Europees verband samengewerkt op het gebied van migratie, maar heeft dit iets betekend voor de asielzoeker? Of is hij nog steeds afhankelijk van de -in grote mate verschillende- procedures per lidstaat?

Moeten we streven naar Europese harmonisering van het asielrecht of is dit niet realistisch?

Ook zullen we het hebben over het Nederlandse asielbeleid. Nederland krijgt kritiek als het gaat om vreemdelingendetentie en het toelaten van vreemdelingen. Nemen we te weinig asielzoekers op en zouden we er meer moeten toelaten? En is deze kritiek terecht?

We zullen, onder leiding van journalist Karel Smouter (De Correspondent) in discussie gaan met de volgende sprekers:

  • Malik Azmani (Tweede Kamerlid VVD)
  • Alessandra Ricci Ascoli (Amnesty International Nederland)
  • Myrthe Hilkens (ex-Tweede Kamerlid PvdA)
  • Carina van Eck (lid College voor de Rechten van de Mens)

Malik Azmani is sinds 2010 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij werkte als procesvertegenwoordiger (advocaat) bij de IND in Zwolle en was lid van de directie van de IND in Rijswijk. Azmani is woordvoerder immigratie, asiel en integratie.

Alessandra Ricci Ascoli is policy officer bij Amnesty International. Zij doet onderzoek naar mensenrechtenschendingen van vluchtelingen in Europa en is sinds 2012 gestart met een Europese campagne. Zie daarvoor: www.whenyoudontexist.eu

Myrthe Hilkens is freelance journalist en zat tot augustus 2013 in de Tweede Kamer namens de PvdA. Momenteel schrijft ze een boek over de Russische asielzoeker Dolmatov, die zelfmoord pleegde.

Carina van Eck (1968) is lid van het College voor de Rechten van de Mens. Zij was eerder als adviseur op het gebied van vreemdelingenvraagstukken werkzaam bij de rijksoverheid, de Verenigde Naties en Vluchtelingenwerk Nederland.

Karel Smouter schrijft voor De Correspondent over o.a. mensenrechten en migratie.


1.

Jonge Democraten (JD)

Deze politieke jongerenorganisatie is verbonden aan D66 i en heeft als doel bij te dragen aan de individuele ontplooiing van alle mensen. De JD is opgericht in 1984 en bestaat uit jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud. Met ongeveer 3500 leden is JD één van de grotere politieke jongerenorganisaties in Nederland. De JD heeft tien lokale afdelingen in het land.

2.

Meer over...