Foldergate

Met dank overgenomen van A.M.C. (Anne-Marie) Mineur i, gepubliceerd op donderdag 2 februari 2012, 12:34.

“Geert Wilders eist uitleg over een folder met een ‘waarschuwing’ voor extreemrechts”, kopt NRC Handelsblad. Er valt niets uit te leggen, niet door de Duitse ambassadeur en al helemaal niet door de Nederlandse minister.

Het artikel in NRC Handelsblad citeert een tweet van Wilders:

NL-se regering moet Duitse ambassadeur ontbieden en met kracht de oren wassen over schandalige suggestie over PVV gedachtengoed #Kamervragen

Ik heb de folder gelezen, en ik snap niet waar Wilders zich druk om maakt. Want waar gaat het nu helemaal over? Over een folder waarin Wilders twee keer genoemd wordt. Een zeer uitgebreide folder, nota bene, van 32 pagina’s. En wat staat precies? Dit.

“So sind Buttons mit dem - unter anderem von Geert Wilders verwendeten - Logo einer durchgestrichenen Moschee verbreitet.” (“Zo zijn banners met het - onder andere door Geert Wilders gebruikte - logo van een doorgestreepte moskee wijdverbreid”.)

Bestrijdt Wilders dan dat er zo’n logo bestaat, en dat hij dat logo gebruikt? Zo’n fout is snel recht te zetten, dunkt me. Maar waarom moet de Duitse ambassadeur daarvoor op het matje geroepen worden?

De tweede zin — niet meteen gevonden omdat er een afbreekstreepje in stond — meldt dat Wilders te gast was bij Die Freiheit, de Duitse zusterpartij van Wilders.

“»Die Freiheit« bewarb eine Veranstaltung mit Geert Wilders - für die sie (horrende) Eintrittspreise forderte.” (»Die Freiheit« organiseerde een manifestatie met Geert Wilders, waarvoor zij een exorbitante toegangsprijs eiste.”)

Die zin staat in een kontekst over het gebruik van sociale netwerken, waar ook rechtspopulistische partijen gebruik van maken.

Auch rechtspopulistische Parteien versuchen die Sozialen Netzwerke zu nutzen, um für ihre Veranstaltungen zu werben — allerdings eher kontraproduktiv” (Ook rechtspopulistische partijen proberen gebruik te maken van sociale netwerken om bezoekers te werven voor hun manifestaties — echter eerder met negatief resultaat)

Volgens mij zijn dat helemaal twee vermeldingen van Wilders, beide constateringen van feiten. Verder komt het woord “PVV” niet voor, of zelfs maar het woord ”Holland” of “Niederlande”, of wat dan ook. Wat Wilders doet, is opkomen voor zijn mensen die hij hiermee als zijn vrienden bestempelt. Die judaskus geeft de Duitse folder hem niet, die geeft hij zelf. Het zou goed zijn als de Nederlandse pers zich daarop zou richten, en niet op de hysterische reactie van Wilders op een foldertje dat enkel onschuldige feiten benoemt omtrent zijn persoon. Maar goed. Dat is waarschijnlijk te veel gevraagd.