Hoezo vluchtelingen in Nederland? Een debat over het Europees asiel- en migrantenbeleid, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 30 maart 2020
kalender

Hoezo vluchtelingen in Nederland? Een debat over het Europees asiel- en migrantenbeleid, Den Haag

datum 4 april 2014 13:00 - 16:30
plaats Den Haag
locatie Huis van Europa i Toon locatie
aanwezigen S.M.J.G. (Sharon) Gesthuizen i, L.G.J. (Linda) Voortman i e.a.
organisatie Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland (EPinNL) i

Dit debat wordt georganiseerd door de stichting Me&Society in het Huis van Europa.

HD 4 april: Hoezo vluchtelingen in Nederland? Een debat over het Europees asiel- en migrantenbeleid

Achtergrond van het debat

Immigratie naar Europa stopt niet. Door schending van de mensenrechten en burgeroorlogen in het Midden-Oosten en Afrika zoeken vluchtelingen hun veiligheid in het westen met alle gevolgen van dien. Ook de "gelukzoekers" komen massaal over. Wat is hun verhaal? En waarom moet Europa hen opnemen? Daar gaat dit debat over met politici, critici en NGO's.

De trends laten zien dat de kloof tussen arm en rijk in de wereld blijft groeien. De oorlogen gaan door en schending van mensenrechten nemen toe. Dat resulteert in immigratie in een steeds globaliserende wereld. Europa kampt hierbij met steeds machtiger wordende critici in nationale- en Europese parlementen die voor een restrictief vreemdelingenbeleid kiezen. Sommige partijen willen 'illegaliteit' van de vreemdelingen 'strafbaar stellen', andere partijen voelen niets voor de toestroom van 'moslims' uit het oosten. Hoe moeten we verder met de migratieproblematiek in Europa en vooral in Nederland.


De Stichting Me & Society zal voorafgaand aan het debat de pijnpunten van de kant van de vluchtelingen aankaarten. Aan de hand van fragmenten van de documentaire ' Pursuit of Happiness' worden de verhalen verteld om de menselijke kant van de problematiek duidelijk te maken.

Debatleiders:

Kees Vrijdag: Oud-adviseur economie van de Kamer van Koophandel, Rotterdam

Richard v. Brakel: Voorheen Hoofd van de Hoofdafdeling Binnenlandse Handel en Dienstverlening en Quality Manager bij het CBS

Keynote door Jasper Kuipers: adjunct-directeur vluchtelingenwerk

Panelleden:

Sander Terphuis: Kandidaat Europarlementariër PvdA

Sam van Rooy: Kandidaat Europarlementariër Vlaams Belang

Thierry Baudet: schrijver en freelance academicus, auteur van oa De Aanval op de Natiestaat

Sharon Gesthuizen: Tweede Kamerlid SP

Linda Voortman: Tweede Kamerlid GroenLinks, woordvoeder Binnenlandse Zaken, Emancipatie, Immigratie en Asiel, Integratie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Wonen en Rijksdienst

Damon Golriz: publicist en mede-oprichter Foundation Faces of Change

Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! U kunt u aanmelden via een e-mail naar evenementen@meandsociety.com waarna u een bevestiging krijgt. Ook kunt u hier altijd terecht voor meer informatie.

Wij hopen u te mogen ontvangen op 4 april!


1.

Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland (EPinNL)

In elk van de lidstaten heeft het Europees Parlement i minstens één bureau. Voor Nederland is dat het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland. Grote landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje hebben meerdere bureaus.

Het bureau bevindt zich aan de Korte Vijverberg in Den Haag. Het pand - het Huis van Europa i - wordt gedeeld met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie i, wat bijzonder praktisch is voor mensen die regelmatig contact onderhouden met beide Europese instellingen, zoals politici, journalisten en belangenbehartigers.

2.

Meer over...