Verkiezingsavond het Rode Noorden, Drachten

Museum Smallingerland in Drachten.

Zondag 16 maart vindt in Drachten een verkiezingsavond plaats. Met lokale lijsttrekkers, Tweede Kamerleden en kopstukken als Martin van Rijn, Jetta Klijnsma en Hans Spekman. Maar ook met live muziek en poëzie.

De avond staat in het teken van arbeid, wonen en zorg; onderwerpen die de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart extra gewicht geven. Wat zijn in dit licht de politieke ambities van de PvdA op lokaal en landelijk niveau en wat is de verwevenheid tussen beiden? Hoe verhoudt de bekende stip op de horizon zich tot de praktijk van alledag en welke kansen bieden de veranderingen op gemeenteniveau?

Naast Martin van Rijn, Jetta Klijnsma en Hans Spekman zullen ook lokale lijsttrekkers waaronder Nieske Ketelaar, Sjoerd Tolsma, Paul Maasbommel, Klaas Smid en de Tweede Kamerleden Agnes Wolbert, Tjeerd van Dekken, Henk Nijboer, Lutz Jacobi, Jacques Monasch en John Kerstens aanwezig zijn.

Live muziek is er van Full Minties en van drie klassieke zangeressen. Anne Doornbos draagt een gedicht voor.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...