PvdA-plannen voor strengere regels bestrijding witwaspraktijken aangenomen

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op donderdag 20 februari 2014, 3:10.
PvdA-plannen voor strengere regels bestrijding witwaspraktijken aangenomen
Bron: Blog Emine Bozkurt

De PvdA in het Europees Parlement juicht de nieuwe Europese transparantieregels toe die het witwassen van geld moeten bestrijden. Ik ben rapporteur namens de Europese fractie van sociaaldemocraten in de commissie Justitie, heeft meegeschreven aan de nieuwe regels die nu in twee commissies zijn aangenomen. Jaarlijks wordt er 600 miljard euro witgewassen in de EU. Deze regels zijn dus hard nodig.

De nieuwe voorstellen die vandaag werden aangenomen in de commissie Burgerlijke vrijheden, binnenlandse zaken en justitie, en de commissie Economische en monetaire zaken, behelzen onder meer de introductie van een openbaar register van Europese bedrijven. De sociaaldemocraten in het Europees Parlement hebben hier vanaf het begin zeer hard voor gepleit. Met de nieuwe regels worden de eigenaren van bedrijven gedwongen te openbaren wie er daadwerkelijk achter deze bedrijven zit. Ook worden de regels onder meer van toepassing op de gokindustrie en worden de regels van toepassing op cash betalingen van 7.500 euro, in plaats van de huidige 15.000 euro.

De meeste criminele organisaties gebruiken obscure bedrijfsconstructies om te voorkomen dat de autoriteiten ontdekken wat er daadwerkelijk gebeurt. Deze organisaties opereren vrijwel altijd op een internationaal niveau, zodat een effectieve bestrijding alleen in EU-verband kan worden bereikt.

Ik bepleit goede voorzieningen voor klokkenluiders. Getuigen en klokkenluiders zijn vaak de enige manier om deze criminelen bij de kraag te vatten. We moeten er alles aan doen om deze mensen een goede bescherming te bieden.

De nieuwe regels passen in de actieve aanpak van de PvdA van financiële fraude en witwaspraktijken. Vorige week presenteerden PvdA-Kamerleden Nijboer en Recourt in de Tweede Kamer een actieplan om witteboordencriminaliteit aan te pakken. Eerder dit jaar werd het voorstel van Bozkurt om marktmanipulatie in de hele EU strenger te bestraffen aangenomen.

Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/16707