'GGD moet stoppen met seksvragen aan 13-jarigen'

Met dank overgenomen van B.I. (Brigitte) van der BurgĀ i, gepubliceerd op dinsdag 18 februari 2014, 3:14.

De GGD moet stoppen met de vragenlijsten waarin jongeren van 13 en 14 jaar oud wordt gevraagd over hun seksueel gedrag. De VVD stelt dat naar aanleiding van berichtgeving in het AD en bij RTL Nieuws dinsdag.

De GGD legt kinderen in de tweede klas van het voortgezet onderwijs vragenlijsten voor met expliciete vragen over hun seksueel gedrag. De GGD benadrukt dat de vervolgvragen pas komen als de jongere 'ja' heeft geklikt op de vraag of hij of al eens seks heeft gehad.

Maar voor de VVD is dat onvoldoende. ,,Jongeren moeten op deze leeftijd helemaal niet lastig gevallen worden met dit soort vragen. Dit is wat de VVD betreft een onvoorstelbare, onnodige en onwenselijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van jongere'', zegt VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg.

Zij wil dinsdag in het vragenuurtje opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn over de kwestie. Volgens Van der Burg komt de GGD met de vragen ,,tot ver in de slaapkamer'' en daarbij is het volgens haar onduidelijk wat de GGD's nu eigenlijk doen met de informatie. ,,Wanneer je als jongere het 'verkeerde' antwoord geeft kan het maar zo zijn dat er ergens een aantekening in een dossier terecht komt. Wat de VVD betreft stoppen we daar onmiddellijk mee'', aldus Van der Burg.

Zie ook de items van RTL Nieuws en het Algemeen Dagblad