Presentatie essaybundel over politieke partijen, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 7 april 2014 13:30 - 16:00
plaats Den Haag
locatie ProDemos, Hofweg 1 Toon locatie
aanwezigen J. (Jacques) Wallage i, G. (Gerrit) Voerman i, H.J. (Rik) Grashoff i, G.R. (Ruth) Peetoom i, F.Q. (Fleur) Gräper-van Koolwijk i e.a.
organisatie Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) i

Op maandag 7 april om 14.00 uur presenteert de Raad voor het openbaar bestuur zijn essaybundel ’Politieke partijen; overbodig of nodig?’ De bijeenkomst vindt plaats bij ProDemos, Hofweg 1 Den Haag (tweede verdieping).

De bundel is een vervolg op eerdere adviezen en activiteiten over de toekomst van politieke partijen. In deze nieuwe essaybundel komen tal van wetenschappers aan het woord. Zij geven een analyse van en geven praktische handreikingen voor de functies van politieke partijen zoals rekrutering en selectie, articulatie en programmering, mobilisatie en communicatie. Er zijn bijdragen over de rol van opinieonderzoek, sociale media en stemhulpen. Tot slot komen alternatieve bewegingen aan bod, zoals de G1000.

Wij nodigen u van harte uit de bijeenkomst bij te wonen.

Aanmelden kan via rob- rfv@ rob- rfv.nl, onder vermelding van ‘bijeenkomst politieke partijen’, uw naam en organisatie.

Het programma luidt als volgt:

13.30 uur

Inloop

14.00 uur

Korte introductie van de dagvoorzitter, Kars Veling, directeur van ProDemos

14.05 uur

Inleiding door Jacques Wallage, voorzitter van de Raad voor het openbaar bestuur

14.20 uur

Reflectie op de essaybundel door Gerrit Voerman, onder andere hoogleraar ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel aan de Rijksuniversiteit Groningen

14.45 uur

Paneldiscussie met vertegenwoordigers van politieke partijen: Rik Grashoff (voorzitter GroenLinks), Ruth Peetoom (voorzitter CDA) en Fleur Gräper (voorzitter D66)

15.30 uur

Slotbeschouwing door Jacques Wallage en aansluitend afsluiting door de dagvoorzitter

16.00 uur

Borrel


1.

Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB)

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) is een onafhankelijk adviesorgaan van de regering en het parlement. De ROB adviseert over de inrichting en het functioneren van het openbaar bestuur. Extra aandacht gaat uit naar de beginselen van democratie en rechtsstaat. Zowel de ministeries als de Eerste en Tweede Kamer kunnen de ROB om advies vragen. Daarnaast adviseert de ROB over de financiële verhoudingen tussen Rijk, gemeenten en provincies.

2.

Meer over...