Vrijheid van meningsuiting botst op antisemitisme in Europa - Hoofdinhoud
Valt er nog iets te melden van het Europees front? Zeker! De eurofractie SGP hoopt op vrijdag 21 februari in Brussel deel te nemen aan de sabbatsmaaltijd bij het gezin van rabbijn Avi en Nechama Tawil. En daar kijken we echt naar uit. Voorafgaand aan de sabbatsmaaltijd wonen wij een dienst in de synagoge bij.
Onze goede contacten met rabbijn Avi Tawil hebben echter ook een interessante politieke kant. Hoe kan dat ook anders? Want de rabbijn is directeur van het Europees Centrum voor de Joodse Gemeenschap in Brussel. Samen met hem organiseerde ik in het Europees Parlement op woensdag 12 februari een seminar over “Vrijheid van meningsuiting en antisemitisme: wat zijn de beperkingen?
Twee rechtsgeleerden uit Leuven en een specialist van de Europese Commissie leidden op een boeiende, beeldende wijze het complexe thema in. Een volle zaal met veel bezoekers (burgers uit de EU!) luisterde zeer aandachtig toe. De actualiteit van het onderwerp -vrijheid van meningsuiting botst in Europa op heroplevend antisemitisme- spreekt voor zich.
Als voorzitter leidde ik deze bijzondere bijeenkomst met een aantal stellingnames in:
*Bij de afweging van vrijheid van meningsuiting tegenover bestrijding van antisemitisme is de context van elementair belang. Zeker in het licht van de geschiedenis van het Europees Jodendom en de huidige uitingen van antisemitisme binnen ons continent, ongeacht of die nu van extreem rechts/links of uit islamitische hoek komen. In geval van antisemitische incidenten is het buitengewoon belangrijk de vrijheid van meningsuiting te beperken ter bescherming van een kwetsbare minderheid in de samenleving. Deze context moet bovendien niet alleen worden meegewogen bij de beoordeling van afzonderlijke antisemitische voorvallen, maar zou ook veel meer in het publieke debat moeten doordringen;
*Juist als het over Israël en Joden gaat, is immers soms maar het kleinste vonkje nodig. Eenzijdige en ongenuanceerde uitingen in het politieke debat kunnen daardoor bijna eenzelfde werking hebben als antisemitische uitlatingen;
*Vanuit mijn christelijke levensovertuiging lijdt het voor mij geen twijfel wat voorrang heeft: vrijheid van meningsuiting of bescherming tegen kwetsende en haatzaaiende teksten? Gods geboden -zo wordt vaak gedacht- leggen mensen beperkingen op. Het is beter om dit anders onder woorden te brengen. Gods geboden, waarin het zowel gaat over Zijn naam als over het goede gerucht van de naaste, plaatsen een veilige omheining om het leven van de mens. Binnen die omheining komt het leven, de naam en het welzijn van de mens het best tot zijn recht. Echte vrijheid is geen onbeperkte vrijheid van meningsuiting, maar juist in de genoemde omheining/beperking van de vrijheid van meningsuiting ligt de ware vrijheid!
Tijdens het sabbatsmaal op 21 februari praten we daar graag verder over met onze gastheer en gastvrouw.
Bas Belder, voorzitter Israëldelegatie Europees Parlement
Meer over ...