Het Crisisdiner - discussie over de toekomst van Europa en de euro, Amsterdam

datum 9 maart 2014 20:00
plaats Amsterdam
locatie Kleine-Gartmanplantsoen 10 Toon locatie
aanwezigen W.J. (Wouter) Bos i, C.C.M. (Kees) Vendrik i, B. (Bernard) ter Haar, E.R. (Ewald) Engelen e.a.
organisatie De Balie i

Discussie over de toekomst van Europa en de euro, met o.a. Bas Jacobs, Robin Fransman, Berhard ter Haar, Harald Benink, Egbert Kalse, Ewald Engelen en Kees Vendrik. Moderatie: Marcia Luyten.

Gaat de euro het redden? Zijn de banken weer gezond? Is de crisis voorbij? Moet ik mijn hypotheek aflossen? Is toezicht echt verbeterd? Ruim vijf jaar na het uitbreken van de grootste mondiale crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw zijn deze vragen nog steeds actueel. De afgelopen vijf jaar kwam een groep experts driemaal per jaar bijeen om in besloten kringen de crisis te bespreken. Nu maken zij de bevindingen openbaar in de vorm van een bundel Het Crisisdiner over de rol van banken, de schulden, de weeffouten in het eurosysteem en de voortslepende recessie. Marcia Luyten (journalist en presentator Buitenhof) modereert de avond.

Het Crisisdiner

Sinds half september 2008, vlak na de val van Lehman Brothers, kwamen economen, bankiers, toezichthouders, politici en journalisten enkele malen per jaar bij elkaar om van gedachten te wisselen over de crisis. Een poging om met gecombineerde kennis de maalstroom van gebeurtenissen en correlaties te snappen. Op uitnodiging van Kees Vendrik, lid algemene Rekenkamer, en Egbert Kalse, adjunct-hoofdredacteur NRC Handelsblad, ontstond 'Het Crisisdiner': "Wat ons samenbrengt is de fascinatie voor de financiële crisis en de gevolgen daarvan die zich nu aftekenen. Alle genodigden hebben hier op een of andere manier in het professionele leven mee te maken en komen uit de wereld van politiek, economie, wetenschap, journalistiek en financiële markten."

Europa en de euro

In dit programma spreken enkele auteurs van de bundel over één van de belangrijkste sleutels tot het ontstijgen van de crisis: Europa en de euro. Wat gaan we de komende jaren met Europa doen? Versterke we de monetaire unie door een politieke unie aan te gaan? Waarom houden wij ons aan de drie procentnorm, terwijl andere lidstaten geld krijgen toegestopt? Zijn wij verantwoordelijk voor de schulden van de zuidelijke deelstaten? Is meer of minder eenheid en solidariteit wenselijk? En welke rol moet de Europese Centrale Bank spelen?

Debat met onder anderen:

  • Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Wouter Bos, oud-minister van Financiën
  • Robin Fransman, oud-adjunct-directeur Holland Financial Centre
  • Bernard ter Haar, oud-topambtenaar ministerie van Financiën
  • Harald Benink, hoogleraar Banking & Finance, Tilburg University
  • Egbert Kalse, adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad
  • Kees Vendrik, lid Algemene Rekenkamer
  • Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie, Universiteit van Amsterdam

Moderator: Marcia Luyten , journalist en presentator Buitenhof

Praktische informatie:

Waar: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Wanneer: 9 maart, aanvang 20.00 uur

Tickets: €9.50 / €7,- (met korting CJP/Stadspas/Student)

Tickets te koop via: http://www.debalie.nl/agenda/programma/het-crisisdiner/e_9489236/p_11340164 of via de kassa van De Balie.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Uitgeverij Prometheus • Bert Bakker. De bundel 'Het Crisisdiner' verschijnt op 7 maart.


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...