33818, nr. 14 - Amendement Ulenbelt over het wijzigen van de voorwaarden van de transitievergoeding - Wet werk en zekerheid

Dit amendement op het wetsvoorstel Wet werk en zekerheid werd op 11 februari 2014 ingediend door het Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) i.
 
De toelichting van de indiener luidt als volgt:
 

Het niet toekennen van een ontslagvergoeding aan werknemers met een tijdelijk contract van korter dan 24 maanden schept een ongewenste tweedeling met werknemers die een langer contract hebben. Met dit amendement worden contracten korter en langer dan 24 maanden gelijk behandeld. Tevens wordt de ondergrens van 120 maanden voor de hogere vergoeding geschrapt. De hoogte van de ontslagvergoeding is op zich een preventief middel tegen een lichtvaardig ontslag. Er is geen goed argument om de ontslagvergoeding fors te verlagen ten opzichte van de normen die in jurisprudentie en de huidige kantonrechtersformule worden gehanteerd. Hoewel een maximum bij de ontslagvergoeding te rechtvaardigen is treft een maximum van 75.000 bijvoorbeeld werknemers in ploegendienst onevenredig hard. Het maximum wordt op 150.000 gesteld. Met dit hoger maximum wordt ook voorkomen dat er een beroep zal worden gedaan op ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever. Ook de vergoeding voor werknemers van 50 jaar of ouder wordt met dit amendement verdubbeld.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 11 februari 2014, amendement, nr. 14     KST3381814
Amendement Ulenbelt over het wijzigen van de voorwaarden van de transitievergoeding
 

2.

Dossier