Europees Parlement stemt in met voorstel strafbaarstelling marktmisbruik

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op dinsdag 4 februari 2014, 2:55.
Europees Parlement stemt in met voorstel strafbaarstelling marktmisbruik
Bron: Blog Emine Bozkurt

Het Europees Parlement heeft vandaag met grote meerderheid ingestemd met het strafbaar stellen van financiële fraude en marktmanipulatie. De maximum-gevangenisstraffen voor frauderende bankiers moeten op mijn voorstel voortaan in elke lidstaat minimaal vier jaar bedragen. Hoger mag, lager niet.

Financiële fraudeurs kunnen geen gebruik meer maken van verschillen in straffen in lidstaten, door hun praktijken uit te voeren in een lidstaat met lagere maximumstraffen op het gebied van financiële fraude. Ik was als rapporteur namens het Europees Parlement medeverantwoordelijk voor dit dossier en leidde de onderhandelingen met de lidstaten.

Onder de oude regels was het mogelijk voor financiële fraudeurs om weg te komen met geldboetes of lage gevangenisstraffen. In een land als Estland komen fraudeurs nu nog weg met een maximale celstraf van één maand. Door de nieuwe wetgeving, waarover brede overeenstemming is in de Europese Unie, kan dat niet meer. Lidstaten moeten voortaan een maximumstraf hanteren van minimaal vier jaar gevangenisstraf voor marktmanipulatie, waaronder sjoemelen met rentestanden zoals bij het LIBOR-schandaal, en handelen met voorkennis.

Het aannemen van wetgeving is een succes voor de sociaaldemocraten in het Europees Parlement. De lidstaten zagen aanvankelijk niets in de invulling van een strafmaat bij gevangenisstraffen met betrekking tot handel met voorkennis en marktmanipulatie. De lidstaten hebben vorig jaar toch ingezien dat een overgroot deel van de Europese bevolking het niet accepteert dat de medeveroorzakers van de financiële crisis weg kunnen komen met hun onverantwoordelijke gedrag. De nu door het Europees Parlement aangenomen wetgeving kan een bijdrage leveren aan een terugkeer in het vertrouwen in banken en in de financiële sector als geheel.