Onthulling plaquette Willem Banning met Marleen Barth, Makkum

Sluis in Makkum
Udo Ockema
datum 8 februari 2014 10:30
plaats Makkum, Aruba
locatie Hotel de Prins, Kerkstraat 1 Toon locatie
aanwezigen M.A.M. (Marleen) Barth i, H. (Herman) Noordegraaf e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

In 2013 was het 125 jaar geleden dat rode dominee Willem Banning geboren werd. Om deze reden onthullen PvdA Súdwest Fryslân en Vereniging voor Zingeving en Democratie in het Friese Makkum een plaquette voor het 125e geboortejaar van Willem Banning. Marleen Barth, lijsttrekker PvdA Súdwest-Fryslân Sjoerd Tolsma en prof. Dr. Herman Noordegraaf zullen hier spreken. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Banning was een van de belangrijkste sociaaldemocratische denkers van de vorige eeuw. Hij was een groot pleitbezorger van de Doorbraak en speelde een grote rol bij de totstandkoming van doorbraakpartij PvdA. “Ons verbindt de verantwoordelijkheid voor ons hele volk in nood, ons verbindt de wil tot sociale gerechtigheid en vrijheid, ons verbindt het vaste voornemen om sámen een nieuw begin te maken,” stelde hij in zijn toespraak 'Het nieuwe begin', gehouden op het oprichtingscongres van de PvdA op 9 februari 1946. Banning werd in oktober 2013 nog verkozen tot 'de meest vrijzinnige theoloog van Nederland' - de theoloog die de grootste invloed had op de vrijzinnige traditie in Nederland.

Je kunt je aanmelden voor de bijeenkomst door een mailtje te sturen naar secretariaat@zingeving.net.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...