Geef patiŽnt inzicht in kwaliteit zorg - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 5 april 2020
kalender

Geef patiŽnt inzicht in kwaliteit zorg

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester†i, gepubliceerd op maandag 27 januari 2014, 17:34.

Foto Flickr / Alex E. Proimos

PatiŽnten moeten beter inzicht krijgen in de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen en bij andere zorgaanbieders. Op die manier kunnen zij een goed geÔnformeerde keuze maken bij welk ziekenhuis of bij welke andere zorgaanbieder zij de beste en meest passende zorg krijgen. Dit is nu nog niet goed mogelijk omdat zorgverzekeraars belangrijke informatie over de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen wel hebben, maar niet openbaar maken. Dat kan en moet anders. In het belang van goede zorg en een sterkte positie voor de patiŽnt.

Daarom ben ik blij met het initiatief van patiŽntenorganisatie NPCF. Met de zogenoemde Ďzorgkaartí willen ze uiteindelijk de kwaliteit van zorg per aandoening en per aanbieder inzichtelijk maken. Zo hebben zij vandaag het verschil in kwaliteit van zorg bij een rughernia inzichtelijk gemaakt. De NPCF heeft hiervoor, samen met IQ Healthcare/Radboud UMC, gegevens over kwaliteit verzameld, verwerkt en op een begrijpelijke manier gepubliceerd. De verschillen in kwaliteit zijn daardoor duidelijk zichtbaar. Een mooi voorbeeld van hoe we informatie over de kwaliteit van zorg op een begrijpelijke manier inzichtelijk kunnen maken. Een vurige wens van de PvdA.

Maar waar dan de beste zorg wordt geleverd is nog geheim, dat willen zorgverzekeraars nog niet openbaar maken. Hierdoor is de patiŽnt de dupe. Waarom mag een patiŽnt niet weten wat artsen en de zorgverzekeraar wel weten? Nu inzichtelijk is wat de kwaliteit van zorg is, is het dus nodig dat ook de namen van de ziekenhuizen en andere zorgaanbieders hierbij worden genoemd. Je moet als patiŽnt ziekenhuizen kunnen vergelijken en een bewuste en goed geÔnformeerde keuze kunnen maken over de zorg die je nodig hebt.

Zorgverzekeraars zijn er om met premiegeld goede zorg voor een eerlijke prijs in te kopen. De gegevens over kwaliteit en prijs moeten inzichtelijk zijn. Zodat een patiŽnt goed geÔnformeerd kan kiezen. Dat is in het belang van de patiŽnt en de kwaliteit van zorg.