Brief inzake motivering van het spoedeisende karakter van de wetsvoorstellen 33684 en 33726 - Nota over de toestand van ’s Rijks financiën

Deze brief is onder nr. S toegevoegd aan wetsvoorstel 33684 - Jeugdwet i, dossier 33750 - Miljoenennota 2014 en wetsvoorstel 33726 - Afschaffing van diverse compensatie- en aftrekregelingen op het terrein van de zorg, wijziging in de tegemoetkoming van arbeidsongeschikten i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel ; Brief inzake Rijksbreed wetgevingsprogramma
Document­datum 27-01-2014
Publicatie­datum 27-01-2014
Nummer KST33750S
Kenmerk 33750; 33684; 33726, nr. S
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2013–2014

33 750 33 684

33 726

Nota over de toestand van ’s Rijks Financiën

Regels over de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen (Jeugdwet)

Afschaffing van de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, de compensatie voor het verplicht eigen risico, de fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten en de tegemoetkoming specifieke zorgkosten en wijziging van de grondslag van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten

S1

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 januari 2014

De Minister van Veiligheid en Justitie heeft in zijn brief van 9 december 2013 een aantal wetsvoorstellen genoemd waarvan het wenselijk is dat deze voor 19 maart 2014 door uw Kamer worden behandeld. U verzoekt in uw brief van 18 december om een deugdelijke motivering te verstrekken waaruit het spoedeisende karakter van de bovenbedoelde wetsvoorstellen in relatie tot de datum van 19 maart 2014 blijkt. Deze brief bevat de motivering van het spoedeisende karakter van het wetsvoorstel 33 684 (Jeugdwet) en het wetsvoorstel 33 726 (afschaffing algemene Wtcg-tegemoetkoming en CER-uitkering).

Wetsvoorstel 33 684 (Jeugdwet)

Voor een stelselwijziging van deze omvang is het van belang dat de betrokkenen tijdig kunnen beginnen met de implementatie. Het Rijk, het IPO en de VNG hebben daarom in het Bestuursakkoord 2011–2015 afgesproken dat gemeenten een jaar voorbereidingstijd krijgen tussen de afronding van de wetgeving en de inwerkingtreding daarvan. Het streven

De letter S heeft alleen betrekking op 33 750.

is dat het wetsvoorstel met ingang van 1 januari 2015 in werking treedt. Gemeenten, provincies en andere actoren zijn zich thans aan het voorbereiden op de implementatie. Het is echter nog niet mogelijk om te starten met de daadwerkelijke implementatie, zolang het wetsvoorstel nog ter behandeling in uw Kamer ligt.

De gemeenten moeten beleidsplannen en verordeningen vaststellen, die van belang zijn voor de overeenkomsten die gesloten moeten worden met jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen. De bureaus jeugdzorg, de landelijk werkende instellingen en de jeugdhulpaanbieders moeten voldoende tijd hebben om de personele formatie aan te passen met een goede begeleiding van het personeel. Voor een eventueel reorganisatietraject is doorgaans ongeveer 11 maanden nodig. De provincies, zorgverzekeraars en zorgkantoren moeten zich tijdig kunnen voorbereiden op het al dan niet beëindigen van een deel van hun taken. Zo zullen bijvoorbeeld de verzekerde pakketten aangepast moeten worden.

De uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering kan slechts door daartoe gecertificeerde instellingen plaatsvinden. Een certifceringstraject duurt ongeveer zes maanden en kan pas na inwerkingtreding van het wetsvoorstel aanvangen.

Wetsvoorstel 33 726 (afschaffing algemene Wtcg-tegemoet-koming en CER-uitkering)

Het wetsvoorstel heeft als doelstelling dat burgers met chronische aandoeningen of beperkingen die ondersteuning nodig hebben beter worden bereikt dan in de huidige situatie het geval is. Met het voorstel is tevens een ombuiging van middelen gemoeid. Gemeenten krijgen de kans om maatwerk te gaan leveren aan burgers. Het voorstel is in de Begrotingsafspraken 2014 aangepast, hetgeen heeft geleid tot een vertraging in de behandeling.

De uitvoerende partijen kunnen pas na behandeling van het wetsvoorstel door uw Kamer vaststellen of ze al dan niet werkzaamheden voor 2014 moeten verrichten. In het wetsvoorstel is voorzien dat gemeenten vanaf 2014 een (beperkt) budget beschikbaar krijgen om te verstrekken aan burgers met een chronische aandoening of beperking die meer ondersteuning nodig hebben. Dat budget neemt toe vanaf 2015. Duidelijkheid is gewenst voor burgers. Gemeenten moeten de tijd krijgen voor de voorbereiding en de tijdige verstrekking aan hun burgers. Voor een deel van het budget ook al in 2014. De uitvoerende partijen van de huidige regelingen moeten weten of zij de regelingen daadwerkelijk kunnen stoppen.

Het wetsvoorstel voorziet in terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2014 voor de onderdelen die de afschaffing van de algemene Wtcg-tegemoetkoming en de CER-uitkering regelen. Het is voor de duidelijkheid richting burgers, het CAK en de andere uitvoerende partijen van belang dat die onderdelen zo snel mogelijk in werking treden waardoor de periode van de terugwerkende kracht zo kort mogelijk is. Een deadline van 1 juli 2014 voor de behandeling door uw Kamer leidt met name voor de CER-uitkeringen over het jaar 2014 tot problemen voor de uitvoerende partijen. Het CAK zou die uitkeringen namelijk nog in 2014 moeten vaststellen en uitbetalen.

Al met al is het daarom wenselijk dat uw Kamer het wetsvoorstel voor 19 maart 2014 behandelt.

Ik vertrouw erop dat ik met deze brief de door uw Kamer gevraagde motivering van het spoedeisende karakter van de wetsvoorstellen 33 684 en 33 726 in relatie tot de datum van 19 maart 2014 heb gegeven.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.