Eickhout: Stop de plastic soep

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 14 januari 2014, 16:28.

Elke Europeaan gebruikt gemiddeld tweehonderd plastic tasjes per jaar, maar veel van deze wegwerptasjes eindigen snel in de plastic soep in onze zeeën en oceanen. “We moeten het gebruik van plastic wegwerptasjes drastisch beperken”, stelt Bas Eickhout na een stemming in het Europarlement die het probleem van plastic afval in ons leefmilieu aankaart.

Eickhout is tevreden met het resultaat van deze stemming, omdat op initiatief van de Groenen er binnenkort daadwerkelijk Europese wetgeving aan de orde zal komen. De Groenen leveren de rapporteur die namens het Europarlement deze wetgeving mee gaat opstellen.

“We moeten stoppen met het gratis weggeven van plastic tassen,” zegt Eickhout. Hij wil het gebruik van plastic tassen de komende jaren met tachtig procent laten dalen. Plastic tassen worden vaak slechts één keer gebruikt terwijl het honderden jaren duurt voordat ze in de natuur zijn afgebroken. Plastic tasjes die in het water belanden worden vaak ingeslikt door walvissen, zeehonden en zeemeeuwen en dat kan dodelijk zijn.

“Meer dan negentig procent van de vogels rond de Noordzee hebben plastic in hun maag. Dat kunnen we stoppen.”

Het Europarlement wil ook dat kunststoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu niet langer gebruikt mogen worden en vindt dat landen met hogere doelen moeten komen voor het apart inzamelen en recyclen van plastic afval.