Europarlement wil sociale zekerheid voor flexwerkers en ZZP'ers verbeteren

Met dank overgenomen van M. (Marije) Cornelissen i, gepubliceerd op dinsdag 14 januari 2014, 15:59.

Het Europees Parlement wil de kloof tussen vast en flexibel werk verkleinen door de toegang tot sociale zekerheid voor alle werknemers en zelfstandigen te verbeteren. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen kreeg onder meer steun voor het voorstel om het recht op scholing uit te breiden voor werknemers met flexibele contracten en zelfstandige ondernemers.

“Basisvoorzieningen als een goed pensioen, verzekering tegen arbeidsongeschiktheid of een opleiding tijdens je loopbaan zijn geen vanzelfsprekendheid voor de miljoenen flexwerkers en ZZP'ers die Europa telt”, zegt Cornelissen. “We moet investeren in ons menselijk kapitaal en dus ook deze groepen de beste sociale zekerheid bieden.”

Flexizekerheid

De Europese Commissie dringt al jarenlang bij lidstaten aan op flexizekerheid: het model van flexibele arbeidsmarkten gecombineerd met een hoog niveau van werkzekerheid. Cornelissen constateert dat deze agenda te eenzijdig is uitgevoerd. “De zekerheid voor de toenemende groep werknemers zonder vaste aanstelling is meestal ver te zoeken. Wat mij betreft concentreert de Europese Commissie zich daarom nu op betere rechten voor werknemers zonder vast contract in plaats van verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.”

Ongeveer tien procent van de Europese beroepsbevolking is zelfstandige zonder personeel (ZZP'er). Bij gebrek aan betaalbare, toegankelijke regelingen bij arbeidsongeschiktheid, pensioen of ouderschapsverlof organiseren zelfstandigen zichzelf bijvoorbeeld in broodfondsen. Het Europees Parlement gaf op initiatief van Cornelissen steun aan een oproep aan EU-landen om dergelijke initiatieven te ondersteunen en om gunstige randvoorwaarden te creëren.

Onvrijwillig zelfstandig

Het rapport over sociale zekerheid en zelfstandigen besteedt ook aandacht aan 'onvrijwillige zelfstandigheid'. Cornelissen: “De grote stijging in het aantal zelfstandigen is helaas niet alleen het gevolg van meer enthousiasme voor ondernemen. Een deel van de werknemers begint voor zichzelf bij gebrek aan flexibiliteit in werkuren of werkplek, of omdat er simpelweg geen banen zijn. Die ontwikkeling moet worden gestopt.”