Europarlement eist bindende doelstellingen voor energiebesparing en klimaatbeleid

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 9 januari 2014, 14:50.
Europarlement eist bindende doelstellingen voor energiebesparing en klimaatbeleid
Bron: Blog Bas Eickhout

Om verdere klimaatverandering tegen te gaan, moeten er voor 2030 bindende doelen gesteld worden. Dat is het standpunt dat de parlementscommissies voor milieu en energie donderdag innamen. De Europese Groenen zijn tevreden met de steun voor bindende doelstellingen voor energie- en klimaatbeleid voor 2030. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageert positief vanuit China, waar hij op dit moment met een delegatie op werkbezoek is om de Chinese stand zaken met betrekking tot groene energie te bespreken.

“2030 is de volgende cruciale mijlpaal voor het Europees klimaat- en energiebeleid”, reageert Eickhout. “Het is belangrijk dat we zorgen voor ambitieuze en coherente doelstellingen voor de vermindering van broeikasgassen en voor meer hernieuwbare energie en energiebesparing. Dat levert veel banen op en het gaat klimaatverandering tegen.”

Zekerheid voor investeerders

De Europese Commissie legt momenteel de laatste hand aan haar voorstellen over het klimaat-en energiebeleid tot 2030. De stemming in de commissies van het Europarlement van donderdag geeft dus een belangrijk signaal aan de Europese Commissie, stelt Eickhout. “Duidelijke en ambitieuze doelstellingen brengen de broodnodige investeerders zekerheid. Dit jaagt innovatie in zowel de energiesector als in andere industrie in Europa aan. Dat verbetert de effectiviteit van het klimaatbeleid van de EU, vergroot de energiezekerheid en maximaliseert het potentieel van werkgelegenheid in alle aanverwante sectoren.”

Volgens Eickhout kan de EU de fout herstellen die gemaakt is met de ambitieloze broeikasgasreductiedoelstelling voor 2020. Die was veel te laag om doeltreffend te zijn waardoor het globale klimaatbeleid vertraging opliep en belangrijke instrumenten zoals emissiehandel vastliepen. GroenLinks wil de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met zestig procent verminderen, het aandeel duurzame energie met minstens veertig procent verhogen en het energieverbruik bijna halveren. Zover wilden de parlementscommissies nog niet gaan, maar volgens Eickhout is de stemming niettemin een stap in de goede richting en is het van groot belang dat landen afgerekend kunnen worden als ze de doelen niet halen.

Vrijblijvendheid werkt niet

Verschillende EU-lidstaten schieten vooralsnog tekort in het voldoen aan de niet-bindende energiebesparingsdoelstelling voor 2020. Deze fout moet volgens Eickhout worden gecorrigeerd door nu wel bindende afspraken te maken. “Vrijblijvendheid werkte niet. We hebben een ambitieuze en bindende doelstelling voor 2030 nodig.” Een kopgroep van acht lidstaten waaronder Duitsland pleit ook voor meer ambitie. Eickhout is teleurgesteld dat Nederland daar niet bij zit: “Nederland blijft aan de leiband lopen van de oude industrie, terwijl juist voor Nederland er een grote kans ligt om haar innovatieve en kenniseconomie te stimuleren.”