Brief regering; Benoeming directielid van de Europese Centrale Bank - Raad voor Economische en Financiële Zaken

Deze brief is onder nr. 1114 toegevoegd aan dossier 21501-07 - Raad voor Economische en Financiële Zaken i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Raad voor Economische en Financiële Zaken; Brief regering; Benoeming directielid van de Europese Centrale Bank
Document­datum 09-01-2014
Publicatie­datum 09-01-2014
Nummer KST21501071114
Kenmerk 21501-07, nr. 1114
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2013–2014

21 501-07

Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1114

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 januari 2014

Hierbij informeer ik u over de procedure omtrent de opvolging van Jörg Asmussen als algemeen directielid van de Europese Centrale Bank (ECB). Jörg Asmussen heeft voortijdig zijn functie als directielid neergelegd om in de nieuwe Duitse regering plaats te nemen. Jörg Asmussen was benoemd tot 31 december 2019.

De procedure om een nieuw directielid te benoemen is geopend en kandidaten konden zich tot 3 januari 2014 aanmelden. Sabine Lauten-schläger heeft zich kandidaat gesteld. Lautenschläger is op dit moment vicepresident van de Duitse centrale bank. Een CV is bijgesloten bij deze brief1. Er hebben zich geen andere kandidaten gemeld. De Eurogroep heeft op 5 januari Lautenschläger aanbevolen als nieuw directielid aan de Ecofin Raad. Naar verwachting zal de Ecofin Raad middels een schriftelijke procedure op 7 januari besluiten over de aanbeveling van de kandidaat aan de Europese Raad. Na raadpleging van het Europees Parlement en de Raad van Bestuur van de ECB zal de Europese Raad vervolgens het directielid op basis van gekwalificeerde meerderheid van stemmen benoemen.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.