Aldel eerste slachtoffer energieakkoord?

Met dank overgenomen van R.J. (Reinette) KleverĀ i, gepubliceerd op maandag 6 januari 2014.

Het faillissement van Aldel heeft in Den Haag tot de nodige krokodillentranen geleid. Toch zal niemand echt verbaasd zijn dat Aldel het spijtig genoeg niet heeft gehaald. De aluminium industrie kampt al jaren met overcapaciteit en de bijbehorende prijsdruk. Deskundigen verwachten dat de overcapaciteit voorlopig eerder groter dan kleiner zal worden. Om te investeren in de aluminium industrie heb je dus sterke zenuwen en een lange investeringshorizon nodig.

Die lange investeringshorizon heeft Aldel waarschijnlijk genekt. Met het dit jaar gesloten energieakkoord heeft het kabinet immers duidelijk aangegeven dat op de lange termijn energie in Nederland fors duurder zal worden. Geen prettig vooruitzicht voor een investeerder die vele miljoenen moet investeren om Aldel te redden. Aldel is immers afhankelijk van lage energieprijzen.

Aldel is het slachtoffer geworden van een slecht energieakkoord gecombineerd met een totaal ontbrekende visie van dit kabinet op de Nederlandse industrie. Het energieakkoord maakt energie alleen maar duurder, maar doet nagenoeg niets aan innovatie om duurzame energie concurrerend te maken met fossiele energie. Het resultaat is dat de energie intensieve industrie in Nederland langzaam maar zeker zal verdwijnen. Deloitte heeft berekend dat er 500.000 banen op de tocht staan als gevolg van dure energie. Aldel is slechts het eerste slachtoffer en bij ongewijzigd beleid zeker niet het laatste.

Het wordt tijd dat de minister van economische zaken een industriebeleid formuleert waarin hij zijn visie geeft op de Nederlandse industrie in een tijdperk van hoge energieprijzen in Nederland en de rest van Europa gecombineerd met lage energieprijzen in de Verenigde Staten en het Midden Oosten. In zo'n visie moet lastenverlichting voor burgers en bedrijven een belangrijke rol spelen.

Duurzaamheid heeft een prijs, maar als die prijs massawerkloosheid is, dan moet je als politicus wel het eerlijke verhaal vertellen. Vandaag demonstreren in Delfzijl voor het behoud van Aldel en morgen stemmen in Den Haag voor dure energie is niet het eerlijke verhaal, zoveel is wel duidelijk.

  • Dit opiniestuk werd gepubliceerd in Dagblad van het Noorden, 4/1/2014