4 jaar later…

Met dank overgenomen van R.F.A. (Astrid) Oosenbrug-Blokland i, gepubliceerd op maandag 30 december 2013, 3:16.

Vandaag stuurde Gerard Bovens, fractievoorzitter van PvdA Lansingerland mij een, nog steeds zeer actueel ;-), interview toe van 4 jaar geleden.

Gemeenteraadsverkiezingen 2010

IK BEGRIJP DE ZORGEN VAN DE MENSEN IN LANSINGERLAND WEL

Astrid Oosenbrug nieuwkomer op plaats 3 bij de PvdA

“Veel nieuwkomers in de Lansingerlandse Vinex-wijken kozen bewust voor de rust en wilden de haastige en anonieme grote stad achter zich laten. Wat kregen zij in hun beleving daarvoor in de plaats? Een groeigemeente die barst van het lawaai waar de problemen van de grote stad als je niet oppast snel op ons af komen. Ik begrijp de zorgen van de mensen wel die dachten hier rustig te kunnen gaan wonen. Die zorgen moeten serieus opgepakt worden anders ontstaat ook hier een samenleving vol bitterheid. Die kunnen we nu nog voor zijn.”

Astrid Oosenbrug (41), de nummer 3 op de kandidatenlijst van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart windt er geen doekjes om. “Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en heb ook jarenlang in Vlaardingen en Den Haag gewoond. Toen vijf jaar geleden onze tweeling Robin en Noa geboren werd, zijn mijn man Rob en ik gaan zoeken naar een schonere, groene en vooral ook veilige omgeving voor de intussen vier kinderen. Wij vonden drie jaar geleden een mooie woning in de Rodenrijse Zoom en ruilden toen Rotterdam Noord in voor Berkel en Rodenrijs. Een gigantische wereld van verschil op nauwelijks 7 kilometer afstand van elkaar. Het is hier ondanks alle lawaai problemen fijn wonen en dat moeten wij vooral zo houden. Daar wil ik een stevig steentje aan bijdragen.”

Astrid werkt als ICT-er bij Omroep West en was jarenlang als vrijwilligster werkzaam bij de Kindertelefoon. “Je hoort dan van heel dichtbij waar het met kinderen mis kan gaan als er niet naar ze geluisterd wordt en wanneer ze niet begrepen worden. Dat is overal zo en natuurlijk ook in een jonge gemeente als Lansingerland. Voorzieningen voor jongeren moeten pico bello zijn. Of het nu gaat om onderwijs, sport, hangplekken, feestcafe en uitgaansmogelijkheden of om voorzieningen die te maken hebben met het voorkomen dat kinderen in de knel komen. Vooral aan dat laatste moet hier nog veel gebeuren. Dat geldt ook voor de trapveldjes en skatebanen. Veel plekken waar jongeren lekker hun gang kunnen gaan, zijn er nog niet. Het is bovendien net of het gedrag dat bij jongeren hoort tegenwoordig veel minder getolereerd wordt dan vroeger. De term overlast valt heel erg snel. De Pietje Bell’s en Kruimeltje’s van vroeger zouden nu geen leven hebben!”

Sinds 2005 is Astrid actief lid van de PvdA. Eerst in Rotterdam en nu in Lansingerland. “Ik sloot mij vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 aan. Ik had het gevoel dat er echt wat te kiezen was door het optreden van Leefbaar Rotterdam en dat de PvdA wel eens het verschil zou kunnen maken. Ik wilde mijn stem laten horen. Wat mij aanspreekt in de PvdA is haar strijd voor vrijheid, rechtvaardige verdeling, solidariteit, democratie en duurzaamheid. Die vond ik in Rotterdam en nu ook in Lansingerland. De verkiezingsleuze “ Wij, Wonen en Werken in Lansingerland” geeft precies aan wat wij als PvdA’ers in onze samenleving belangrijk vinden. Alleen kun je niet veel bereiken maar samen alles!”

Voor Astrid is het een uitgemaakte zaak dat het vrijwilligerswerk in Lansingerland forse politieke steun verdient. “Het ondersteunen van vrijwilligerswerk moet hoog op de politiek agenda staan. Wij zullen de komende jaren zien dat het vrijwilligerswerk dichtbij huis een grote vlucht gaat nemen. Of het nu om burenhulp, mantelzorg of maatjesprojecten gaat, via deze aanpak komen sociale problemen veel sneller in beeld en voorkom je dat problemen uit de hand lopen. Dat scheelt veel kosten en maatschappelijke ellende. Juist in Lansingerland met zijn traditie van vrijwilligerswerk en onderlinge betrokkenheid is er een prima basis. Daar moeten wij op voortborduren”.

Intussen heeft Astrid haar eerste optreden er op zitten. Tijdens het eerste Ladies debate in de prille geschiedenis van Lansingerland was zij de vertegenwoordigster van de PvdA. “Best even wennen al met al. Ik ben gewend het kort en bondig te houden maar dat werkt niet echt in deze kringen. Ik zie er echt het nut niet van in om nog eens uitgebreid te gaan herhalen wat een ander net gezegd heeft. Maar ik wil het ook in de Raad graag zo houden. We kunnen als raadslid beter langer de straat op en korter vergaderen, vind ik”.

Het worden voor de PvdA spannende verkiezingen. “Onze fractie heeft er de afgelopen drie jaren keihard voor geknokt. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Veel van de dromen in het vorige verkiezingsprogramma zijn gerealiseerd en hun werk gaat tot de laatste snik door. Denk maar aan de recente afspraken met Rotterdam Airport over de aanvliegroutes buiten de bebouwde kom, de succesvolle acties rond de OV-chipkaart en de komst van een feestcafe voor jongeren. Wat echt uniek is, ze schreven het allemaal op in hun al 130 weekverslagen op onze website. Iedereen kan nagaan wat de PvdA precies gedaan heeft. Wat zou het fijn zijn wanneer ik de komende vier jaar daar een handje bij zou kunnen helpen!”