Kamervragen opslag CO2

Met dank overgenomen van J.C. (Jan) Vos i, gepubliceerd op donderdag 19 december 2013.

Vragen van het lid Jan Vos (PvdA) aan de minister van Economische Zaken over het ROAD CCS demonstratie project

  • Bent u op de hoogte van de brief van de burgemeester van Rotterdam en de CdK van Zuid-Holland aan E.ON en GDF SUEZ, waarin wordt aangedrongen op een snelle investeringsbeslissing inzake het ROAD CCS demonstratie project?
  • Klopt het dat bij de vergunningverlening destijds harde toezeggingen zijn gedaan door E.ON en GDF SUEZ, om te investeren in het ROAD CCS demonstratie project? En klopt het dat daarbij geen voorwaarden zoals een hoge CO2-prijs zijn gesteld? Zo ja, waarom worden deze toezeggingen nu niet nagekomen?
  • Bent u met de PvdA van mening dat CCS een noodzakelijke techniek is om de klimaatdoelstellingen te halen? Zo nee, waarom niet?
  • Bent u met de PvdA van mening dat investeringen in een project zoals ROAD kunnen leiden tot kennis over CCS die vervolgens door Nederlandse bedrijven en instellingen in het buitenland te gelde gemaakt kan worden?
  • Bent u bereid om met de betrokken partijen in gesprek gaan om te bevorderen dat de investeringsbeslissing op korte termijn, voor 31 januari 2014, genomen wordt? Zo nee, waarom niet?