Wie doet wat in de EU? Naar een optimale verdeling van bevoegdheden in de Europese Unie, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 30 januari 2014 17:30 - 20:30
plaats Amsterdam
aanwezigen K.M. (Kathalijne) Buitenweg i, J.M. (Jan) Smits, J.H. (Janneke) Gerards i, G.J.J. (Guus) Heerma van Voss i e.a.
organisatie Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) i

‘Europees wat Europees moet, nationaal wat nationaal kan’ is het motto van het Nederlandse kabinet. Dat bleek van de zomer bij de publicatie van een lijst van thema’s die bij voorkeur op Europees of op nationaal niveau moeten worden geregeld. Tijdens dit minisymposium belichten vijf experts de herschikking van Europese en nationale bevoegdheden: de ‘wie doet wat’-vraag

© Bruno Mallart

Is het mogelijk om criteria te vinden voor de optimale verdeling van bevoegdheden in de EU en zo ja, hoe moeten die criteria luiden? En als de huidige verdeling verkeerd is, betekent dit dan dat een ‘repatriëring’ van bevoegdheden naar de lidstaten kan plaatsvinden?

 

Programma

 

17.30 uur

Opening door avondvoorzitter Jan Smits (UM)

 

Arbeidsrecht

Guus Heerma van Voss (UL)

 

Fundamentele rechten

Janneke Gerards (RU)

 

Welke criteria voor strafbaarstelling op EU-niveau?

Jannemieke Ouwerkerk (UvT)

 

Repatriëring van bevoegdheden en nationale weerstand

Monica Claes (UM)

 

Een reactie op de sprekers

Kathalijne Buitenweg (UvA, lid College voor de Rechten van de Mens, voormalig lid Europees Parlement)

 

Discussie, onder leiding van Marc Groenhuijsen (UvT)

20.30 uur

Borrel

Toegang is gratis. Uw aanmelding via het elektronische aanmeldformulier is noodzakelijk.


1.

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Deze wetenschappelijke vereniging zet zich in voor de bevordering van de wetenschapsbeoefening in Nederland. Hierbij heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) verschillende taken. Zo houdt de KNAW zich bezig met advisering op het gebied van de wetenschapsbeoefening en met de beoordeling van de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek (peer review). Ook biedt het een forum voor de wetenschappelijke wereld en voor de bevordering van internationale wetenschappelijke samenwerking. Daarnaast is de KNAW een koepelorganisatie voor een groot aantal onderzoeksinstituten.

De KNAW richt zich op alle wetenschapsgebieden, die allen ondergebracht zijn bij een van de twee afdelingen die de KNAW kent: letterkunde en natuurkunde. Ieder jaar worden nieuwe wetenschappers voor het leven als lid benoemd op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW kent maximaal 220 gewone leden onder de vijfenzestig jaar, na die leeftijd wordt iemand rustend lid (met behoud van de rechten die een lid geniet). Het hoogste orgaan is de Algemene Leden Vergadering waarin de leden van de vereniging plaats nemen.

2.

Meer over...