GroenLinks wil schone lucht voor iedereen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 18 december 2013, 19:24.
GroenLinks wil schone lucht voor iedereen
Bron: Groenlinks

De nieuwe wetgeving voor Europese luchtkwaliteit die de Europese Commissie vandaag presenteerde, schiet helaas te kort om een schone lucht voor alle inwoners van Europa te garanderen. “De lucht in Europa moet schoner om de gezondheid van alle Europeanen te beschermen”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout. “Het aantal doden als gevolg van het inademen van vieze lucht is tien maal groter dan het aantal dodelijke slachtoffers bij verkeersongelukken. De huidige luchtvervuiling is simpelweg een te grote aanslag op onze longen.”

Het probleem van luchtvervuiling moet Europees worden aangepakt, aangezien vieze lucht zich niet aan landsgrenzen houdt. Veel van de vervuiling in Nederland komt uit buurlanden aanwaaien, bijvoorbeeld van zware industrie.

De nieuwe voorstellen van de Europese Commissie stellen teleur omdat ze bijvoorbeeld geen lagere norm voor fijnstof vaststellen, terwijl recent onderzoek aantoonde dat langdurige blootstelling aan fijnstof veel dodelijk is dan gedacht. Nederlanders leven mogelijk een jaar minder door onze langdurige blootstelling aan fijnstof. De Wereldgezondheidsorganisatie hanteert daarom nu al veel striktere normen voor fijnstof dan de normen die in Europa gelden.

Eickhout: “De huidige norm voor fijnstof is onverantwoord. Levenslange blootstelling aan fijnstof kan leiden tot blijvende gezondheidsklachten, zoals een verminderde longfunctie en het verergeren van luchtwegklachten.”

In de plannen staan nationale emissieplafonds voor verontreinigende stoffen, inclusief de de uitstoot van methaan door de landbouw. Deze nieuwe normen gaan echter pas vanaf 2030 gelden, volgens de voorstellen. De Raad van Europese ministers en het Europees Parlement gaan zich nu buigen over de voorstellen van de Europese Commissie. GroenLinks zal proberen om de normen flink aan te scherpen.

Eickhout: “Europese burgers hebben recht op een schonere lucht.”