Europees akkoord over terugschroeven gebruik van superbroeikasgassen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op maandag 16 december 2013, 19:31.
Europees akkoord over terugschroeven gebruik van superbroeikasgassen
Bron: Blog Bas Eickhout

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout bereikte vandaag als hoofdonderhandelaar van het Europees Parlement een deal met de Europese ministers over het uitbannen van het gebruik van F-gassen. Deze superbroeikasgassen worden nu veel gebruikt in koelingen en airconditioningssystemen, maar zijn tot 22.000 keer schadelijker dan CO2. Volgens Eickhout zullen honderden groene ondernemingen profiteren van de deal, zij werken al zonder deze gevaarlijke F-gassen.

“Om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan, moeten we het gebruik van F-gassen drastisch terugschroeven”, reageert Eickhout. “Door dit akkoord moeten grote supermarkten straks verplicht overstappen om milieuvriendelijkere koelsystemen, dat geeft een boost aan de groene werkgelegenheid.”

Tachtig procent minder F-gassen

In het akkoord staat dat Europa vanaf 2015 een quotasysteem instelt. Producenten mogen in een periode van vijftien jaar steeds minder F-gassen op de markt brengen via hun producten. In 2030 moet dan het gebruik van F-gassen met bijna tachtig procent zijn gedaald.

Helaas kon Eickhout geen akkoord sluiten met de raad van Europese ministers over een totaalverbod op het gebruik van de superbroeikasgassen in airconditioning. Eickhout: ”De kleine airconditioningssystemen die mensen vaak zelf installeren, lekken relatief veel F-gassen.” We importeren bijna negentig van deze systemen uit China, terwijl Europese bedrijven nu al volop aan het investeren en innoveren zijn met milieuvriendelijke alternatieven. “Een gemiste kans dat deze Europese bedrijven geen steun in de rug krijgen voor een verbod op F-gassen in airconditioning”, constateert Eickhout.

De nieuwe wetgeving uit het akkoord moet nog formeel worden goedgekeurd door het Europarlement en door de Raad van Ministers. De verordening zal naar verwachting vanaf 2015 in werking treden.

Meer informatie

Zes vragen en antwoorden over F-gassen