Bewaarplicht telecomgegevens schendt Europese grondrechten

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op donderdag 12 december 2013, 13:56.
Bewaarplicht telecomgegevens schendt Europese grondrechten
Bron: Groenlinks

De Europese bewaarplicht voor telecomgegevens is in haar huidige vorm niet verenigbaar met de Europese grondrechten. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een belangrijk advies aan de rechters die zich over de zaak buigen. De kans is groot dat het Hof de conclusies van de advocaat-generaal overneemt. In dat geval verwacht GroenLinks van eurocommissaris Cecilia Malmström dat zij snel met een voorstel komt om de bewaarplicht af te schaffen.

Europarlementariër Judith Sargentini is verheugd over het advies:

“Wij vonden het altijd al een onzinnig idee om alle telecomgegevens te bewaren. De Europese Commissie is er nooit in geslaagd te bewijzen dat de maatregel iets oplevert, maar ondertussen is het wel heel schadelijk voor de privacy van iedereen in Europa.”

Waar en met wie je belt, wanneer je online bent en met wie je mailt; op grond van de bewaarplicht moeten telecom- en internetproviders al die gegevens langdurig opslaan, om op verzoek over te dragen aan politie en inlichtingendiensten.

Geen pleisters plakken

Als het Hof de conclusies overneemt, of nog verder gaat, dat moet eurocommissaris Malmström zo snel mogelijk een voorstel indienen om een einde te maken aan de bewaarplicht. “Met een paar pleisters komen we er niet”, zegt Sargentini. “Deze wet is een slecht idee geweest en dat weet de Europese Commissie. Dus laten we er een einde aan maken. Maar mochten ze toch proberen om de wet te repareren, dan zal GroenLinks er in het Europees Parlement alles aan doen om de bewaarplicht alsnog te torpederen.”