Europees Parlement geeft verkeerd signaal aan ministers over belastingontwijking

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 11 december 2013, 15:56.
Europees Parlement geeft verkeerd signaal aan ministers over belastingontwijking
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks is ontsteld over het afzwakken van de aanpak van belastingontwijking en -fraude door de Europese christendemocraten. Het Europees Parlement stemde woensdag over een advies voor essentiële wetgeving voor de automatische uitwisseling van belastinggegevens tussen EU-landen om ontwijking op te sporen, maar nam daarin het woord 'vrijblijvend' op.

Europarlementariër Bas Eickhout reageert not amused: “Ligt er eindelijk druk op de regeringen van landen die een veilige haven bieden aan belastingontwijkers, dan houden conservatieve fracties hen de hand boven het hoofd.”

Door de aangenomen tekstpassages raadt het Europarlement de ministers van Financiën nu aan om de verplichte gegevensuitwisseling van inkomsten, zoals voorgesteld door de Europese Commissie, deels vrijblijvend te maken. Landen als Luxemburg en Oostenrijk krijgen daarmee steun om hun gebrek aan transparantie zo lang mogelijk vast te houden.

De besluitvorming over de aanpak van belastingontwijking en -fraude ligt compleet bij de EU-landen die alleen met unanimiteit wetgeving kunnen aannemen. GroenLinks blijft pleiten voor een EU-verdragswijziging waarbij wetgeving om belastingontwijking aan te pakken niet langer met unanimiteit besloten hoeft te worden. Het vetorecht speelt belastingontwijkers in de kaart. Om dezelfde reden boekten de Europese ministers van Financiën dinsdag weer geen vooruitgang over Europese afpraken over belasting op spaartegoeden.

“Het is een slechte zaak dat alle Europeanen de consequenties moeten dragen van de opstelling van enkele kleine landen zoals Luxemburg en Oostenrijk, maar ook van Nederland, die Europese afspraken steeds vertragen”, aldus Eickhout.