In memoriam Nelson Mandela, Amsterdam

datum 8 januari 2014 20:00
plaats Amsterdam
locatie Da Costakade 102 Toon locatie
aanwezigen J.P. (Jan) Pronk i e.a.
organisatie De Nieuwe Liefde i

‘Ik zal vechten voor vrijheid tot mijn laatste dag.´

Op 5 december 2013 overleed Nelson Mandela (1918) op 95-jarige leeftijd. Eerbetoon aan de man die wereldwijd symbool staat voor rechtvaardigheid en verzoening. Bright O’Richards en Gerda Havertong geven Mandela een stem en nemen het publiek mee op een reis door zijn leven, van zijn jonge jaren in het Xhosa dorp Qunu, via een levenslange gevangenisstraf, naar het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede en de verkiezing tot eerste democratisch gekozen zwarte president van Zuid-Afrika.

Met muziek van pianist Daan Boertien en percussionist Aboubacar Keita, en beelden uit het boek Mandela, het geautoriseerde portret.

Over Mandela

Nelson Mandela was Zuid-Afrika’s eerste democratisch gekozen president, icoon van de strijd tegen de apartheid en inspirator voor miljoenen mensen over de hele wereld. Met zijn kracht, wijsheid en doorzettingsvermogen heeft hij bewezen dat ieder mens in staat is om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een betere wereld.

‘Vrij zijn is niet enkel het afwerpen van ketenen, maar leven op een manier die de vrijheid van anderen respecteert en versterkt.’

Voorprogramma: expositie en documentaire

In de Foyer kunt u vanaf 14.00 uur de expositie Van gevangenschap naar democratie bekijken. Deze tentoonstelling over het leven van Mandela is samengesteld uit de rijke archieven van ActionAid, het voormalige NiZA (Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika). Aan bod komen o.a. Mandela’s gevecht tegen het apartheidsregime, het uiteindelijke verkrijgen van democratische rechten in Zuid-Afrika, en de brede betrokkenheid van Nederlanders bij de anti-apartheidsstrijd, die sprekend tot uitdrukking komt in een foto- en posterrapportage.

Om 14.30 uur kunt u de documentaire Mandela in Nederland (1999) bekijken in de Koorzaal, die wordt ingeleid door archivaris Kier Schuringa van ActionAid. In deze documentaire blikken diverse gasten vooruit op de komst van Mandela naar Nederland in het kader van zijn afscheidstournee als president van Zuid-Afrika. Met C. Niehaus (voormalig ambassadeur Zuid-Afrika), Jan Pronk (destijds minister), Peter Hermes (voormalig directeur NiZA), Sietse Bosgra (NiZA), Coen Stork (voormalig Nederlands diplomaat in Zuid Afrika), Connie Braam (voormalig voorzitter van de Anti Apartheids Beweging). Gesprekken worden afgewisseld door interviews met Mandela zelf.

NB Het voorprogramma (de expositie en documentaire) is vrij toegankelijk op vertoon van uw toegangskaart voor 'In memoriam Nelson Mandela'. Dit voorprogramma kan niet afzonderlijk bezocht worden en voor de documentaire is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus wees op tijd als u hierbij aanwezig wilt zijn.

Met dank aan Uitgeverij Terra Lannoo voor het gebruik van de foto’s en informatie uit Mandela, het geautoriseerde portret (2006).


1.

De Nieuwe Liefde

Stichting De Nieuwe Liefde organiseert publieke programma's over religie, cultuur en maatschappij. Daarnaast is ruimte voor poëzie, muziek en theater en wordt een tijdschrift uitgegeven, Roodkoper. De stichting beheert en verspreidt tevens het werk van dichter en theoloog Huub Oosterhuis, initiatiefnemer en bestuurslid van de stichting.

2.

Meer over...