Wat weegt zwaarder: religie of politiek?, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 9 april 2014 17:00
plaats Amsterdam, Amsterdam
locatie Spui25, Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam Toon locatie
aanwezigen A. (André) Rouvoet i e.a.
organisatie deBuren

Vlaams politicus Steven Vanackere (CD&V) schreef het boek 'De eerste steen - zeven hoofdzonden in politiek en samenleving'. Hij gaat in gesprek met de Nederlandse ex-politicus André Rouvoet (ChristenUnie) over de afwegingen die je als religieus politicus moet maken. Is het geloof bestand tegen de harde realiteit van de politiek? Is het geloof een leidraad in de politieke praktijk, of kan het bepaalde beslissingen juist zwaarder doen lijken? Sabeth Snijders, journaliste voor NRC-Handelsblad, modereert het gesprek.

Over het boek

Bestaat er een biotoop die meer dan de politiek in de ban is van hoogmoed? Waar leeft er meer afgunst? Hoe gulzig wordt er niet met mensen omgesprongen? Waar is er meer kwaadheid of machtswellust? Kom je wel toe met zeven hoofdzonden, als je de gebreken in het politieke bedrijf wil beschrijven? Is de politiek daarin uniek? Of biedt die zo vaak verguisde microkosmos juist een getrouw beeld van de samenleving? Staan we niet gewoon oog in oog met ons eigen menselijk falen?

De eerste steen put uit een denkkader dat eeuwenoud maar nog altijd even confronterend als inspirerend is: dat van de zeven hoofdzonden. Kunnen zij een actueel kompas voor politiek en samenleving opleveren?

Over de sprekers

Steven Vanackere is een Vlaams politicus en voormalig federaal Kamerlid voor CD&V. Van 28 juni 2007 tot eind 2008 was hij minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in de Vlaamse Regering. Tussen 2008-2009 was hij vice-eerste minister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen in de regering Van Rompuy. Sinds 25 november 2009 is Steven Vanackere vice-eerste minister, minister van Institutionele Hervormingen en minister van Buitenlandse Zaken in de regering Leterme II. Daarna was hij in de Regering Di Rupo I Vice-Premier en Minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling tot 5 maart 2013.

André Rouvoet is bestuurder en voormalig politicus namens de ChristenUnie. In het kabinet Balkenende IV was hij minister voor Jeugd en Gezin en vicepremier. Op 23 februari 2010, na de val van dit kabinet, werd hij als demissionair minister tevens benoemd tot minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, tot 14 oktober 2010. Eerder was hij namens de ChristenUnieen de RPF lid van de Tweede Kamer. Op 29 april 2011 kondigde hij zijn vertrek uit de politiek aan en op 14 mei nam zijn partij afscheid van Rouvoet. Sinds 1 februari 2012 is hij voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

http://www.deburen.eu/nl/

AANMELDEN


1.

Meer over...