Europarlement moderniseert visie op sociale zekerheid

Met dank overgenomen van M. (Marije) Cornelissen i, gepubliceerd op donderdag 5 december 2013, 19:17.

Op voorstel van GroenLinks nam de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement donderdag een een moderne visie op sociale zekerheid aan. Europarlementariër Marije Cornelissen kreeg onder meer steun voor het voorstel om de rechten op scholing uit te breiden voor werknemers met flexibele contracten en zelfstandige ondernemers.

“In veel Europese landen zijn rechten op scholing en sociale verzekeringen nog altijd te veel toegespitst op werknemers met vaste contracten”, legt Cornelissen uit. Er bestaat een grote kloof met de sterk toegenomen groep aan flexibele werknemers en zelfstandigen waarvoor een goede sociale zekerheid en kansen op scholing beperkt zijn. “Een toekomstgerichte arbeidsmarkt in Europa investeert in werknemers en zelfstandigen ongeacht de vorm van hun contract.”

Ongeveer tien procent van de Europese beroepsbevolking is zelfstandige zonder personeel (ZZPer). Bij gebrek aan betaalbare, toegankelijke regelingen bij arbeidsongeschiktheid, pensioen of ouderschapsverlof organiseren zelfstandigen zichzelf bijvoorbeeld in broodfondsen. GroenLinks steunt deze initiatieven en kreeg steun nu steun voor een oproep aan de EU-landen om dergelijke initiatieven te ondersteunen en om gunstige randvoorwaarden te creëren.

Het rapport over sociale zekerheid en zelfstandigen besteed ook aandacht aan 'onvrijwillige zelfstandigheid'. Cornelissen: “De grote stijging in het aantal zelfstandigen is helaas niet alleen het gevolg van meer enthousiasme voor ondernemen. Een deel van de werknemers begint voor zichzelf bij gebrek aan flexibiliteit in werkuren of werkplek, of omdat er simpelweg geen banen zijn. Dat is geen goede ontwikkeling.”

Tenslotte vraagt Cornelissen om een effectiever Europese aanpak van schijnzelfstandigheid: werknemers die door werkgevers tot ZZPers zijn gemaakt om kosten te besparen met verslechterde arbeidsvoorwaarden als gevolg. “Het is van belang dat er meer begrip komt tussen landen over de problematiek van schijnzelfstandigheid en meer samenwerking bij het oplossen ervan.”

Cornelissen is tevreden dat uit de stemming blijkt dat Europarlementariërs enkele hoofdpunten uit het essay van Bram van Ojik Kiezen om te Delen steunen. Het voltallige Europees Parlement stemt in januari over het rapport'