Provincie, span je in voor meer technici

Met dank overgenomen van A.W. (Anne-Wil) Lucas i, gepubliceerd op woensdag 27 november 2013.

in Politiek, In de kamer

Artikel in de Leeuwarder Courant

Daar waar het gesprek van de dag de oplopende werkloosheid is, dreigt er in Friesland op korte termijn een heel ander probleem op de arbeidsmarkt. Het groeiende tekort aan technisch opgeleide mbo’ers. Met de komst en snelle groei van bedrijven als A-ware, Kiestra, Philips en Friesland Campina stijgt de vraag naar bijvoorbeeld procesoperators. Terwijl er nu al een tekort is aan goed opgeleid technisch personeel.

Bedrijven als Philips Drachten werken hard aan hun deel van de oplossing. Het Innovatiecluster Drachten investeert bijvoorbeeld in maatwerktrajecten voor zij-instromers, in stages voor hbo-docenten, in leerwerkplekken voor bbl’ers en in promotieprojecten om ook meisjes geïnteresseerd te krijgen in techniek. Op landelijk niveau is er in maart een Techniekpact gesloten tussen werkgevers, werknemers en de verschillende ministeries. Tweeëntwintig maatregelen moeten ervoor zorgen dat het onderwijs beter afgestemd wordt op de vraag naar technici. Dit landelijke Techniekpact is sinds 15 november vertaald in een Noord-Nederlands Techniekpact. Regionale afspraken tussen overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Maar daar waar Drenthe actief in overleg gaat met de ROC’s, blijven de acties voor Friesland vooral beperkt tot promotieactiviteiten. Die zijn bovendien erg gefocust op de watertechnologie in Leeuwarden. Het is de vraag of dat voldoende zal zijn.

De provincie Fryslân is wel bezig met het plan rond de University Campus Fryslân (UCF). Een mooi plan, dat ook werkt om meer toptalent naar Friesland te trekken op het gebied van watertechnologie en bijvoorbeeld hoogwaardige technische toepassingen. Maar het grootste probleem dreigt straks op mbo-niveau. En daar zal de UCF weinig aan veranderen. De provincie zou daarom snel met een onderzoek moeten komen naar de verwachte arbeidsmarktvraag in Friesland en afspraken moeten maken met de Friese ROC’s om hun opleidingsaanbod daarop af te stemmen.

Ook kan de provincie een veel grotere rol spelen in het promoten van techniek in het basisonderwijs. Daar waar de provincie die rol overtuigend oppakt als het om het Fries gaat, zouden ze dat ook voor techniek moeten doen. Als wij onze bedrijven niet het personeel kunnen bieden dat ze nodig hebben, zullen ze Friesland verlaten. Het succes van de Friese economie

valt of staat dus bij het kunnen voldoen aan de vraag naar goed opgeleide mbotechnici van de grote en kleinere bedrijven waar we in Friesland zo trots op zijn. Provincie, mag het dus een onsje meer zijn?

ANNE-WIL LUCAS

Tweede Kamerlid voor de VVD