Sociaal Europa: alleen meten of actie ondernemen?

Met dank overgenomen van M. (Marije) Cornelissen i, gepubliceerd op donderdag 21 november 2013, 14:29.

GroenLinks maakt zich zorgen over de zwakke plannen die op tafel liggen om een sociale pijler onder de euro te bouwen. De Europese regeringsleiders besluiten in december over een "sociaal scorebord" om onder andere werkloosheid, inkomensongelijkheid en armoede beter te kunnen monitoren. GroenLinks wil dat het niet bij meten blijft, maar dat sociale indicatoren een hoofdrol gaan spelen in de Europese beoordeling van begrotingen en economische hervormingen. Donderdag hadden Europarlementariërs de kans om deze voorstellen van GroenLinks te steunen, maar helaas haalden ze geen meerderheid.

“De Europese Commissie en bijna alle Europese politieke partijen hebben de mond vol van een sociaal Europa, maar dat wordt alleen werkelijkheid als werk en armoedebestrijding écht prioriteit krijgen”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. “Dat betekent dus ook dat begrotingstsaar Olli Rehn afwijkt van de drie procent begrotingsnorm als de sociale situatie daar om vraagt.”

GroenLinks wil ook dat de Europese Commissie zo snel mogelijk verder werkt aan nieuwe instrumenten die op lange termijn grote economische en sociale verschillen tussen de eurolanden moet verkleinen. De eurocrisis maakte duidelijk dat het ontbreken van wisselkoersen en het gebrek aan maatwerk van de Europese Centrale Bank leidt tot en diepere economische recessie in het ene land en een oververhitte economie in het andere. Dat heeft hogere werkloosheid en armoede enerzijds én financiële zeepbellen anderzijds tot gevolg.

GroenLinks roept de Europese Commissie op om haast te makken met het uitwerken van stabiliseringsfonds dat op termijn eurolanden met een oplopende werkloosheid compenseert met bijdragen van landen waarin de werkloosheid afneemt.

Cornelissen: “Een stabiliseringsfonds haalt de scherpe kantjes van recessies en economische booms in eurolanden. Nederland zou daar momenteel bijzonder veel baat bij hebben gehad. De Europese Commissie heeft de ideeën al klaarliggen in de la, maar het lef ontbreekt om deze discussie nu te voeren.”