Met Europa verbonden, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 25 november 2013 12:15 - 14:15
plaats Den Haag
locatie Sociëteit De Witte, Koepelzaal, Plein 24 Toon locatie
aanwezigen J. (Jacques) Wallage i, A. (Annemarie) Jorritsma-Lebbink i, C.H.J. (Cor) Lamers, R.A.M. (Rogier) van der Sande e.a.
organisatie Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) i

Hoe beïnvloedt het Europese beleid gemeenten en provincies en hoe kunnen zij inspelen op (komend) Europees beleid? Op maandag 25 november presenteert de Raad voor het openbaar bestuur i (Rob) een advies over dat onderwerp: Met Europa verbonden; een verkenning van de betekenis van Europa voor gemeenten en provincies. U bent daarvoor van harte uitgenodigd.

Rob-voorzitter Jacques Wallage i overhandigt het eerste exemplaar van het advies tijdens een lunchbijeenkomst aan Annemarie Jorritsma i, voorzitter van de VNG i en burgemeester van Almere. Daarna zullen Rogier van der Sande, gedeputeerde Europa van de provincie Zuid-Holland en Cor Lamers, burgemeester van Schiedam - beide lid van het Comité van de Regio’s i - vertellen over hun praktijkervaringen. Tijdens de discussie is er voor het publiek, bestuurders en medewerkers van gemeenten, provincies en Rijk die veel met Europa te maken hebben, ruim de gelegenheid om met elkaar en de sprekers in gesprek te gaan over de vraag wat Europa voor hun werk betekent.

Programma

12.15 uur inlooplunch

13.00 uur toelichting op het advies door Jacques Wallage

13.10 uur praktijkbeschouwing Rogier van der Sande

13.20 uur praktijkbeschouwing Cor Lamers

13.30 uur overhandiging van het advies aan en reactie van Annemarie Jorritsma

13.45 uur discussie

14.15 uur einde bijeenkomst

Locatie

Sociëteit De Witte, Koepelzaal, Plein 24 in Den Haag.

Aanmelden

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar rob-rfv@rob-rfv.nl onder vermelding van Europabijeenkomst, uw naam en organisatie.


1.

Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB)

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) is een onafhankelijk adviesorgaan van de regering en het parlement. De ROB adviseert over de inrichting en het functioneren van het openbaar bestuur. Extra aandacht gaat uit naar de beginselen van democratie en rechtsstaat. Zowel de ministeries als de Eerste en Tweede Kamer kunnen de ROB om advies vragen. Daarnaast adviseert de ROB over de financiële verhoudingen tussen Rijk, gemeenten en provincies.

2.

Meer over...