Seizoenarbeiders van buiten Europa niet langer in de kou

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op vrijdag 15 november 2013, 18:33.
Seizoenarbeiders van buiten Europa niet langer in de kou
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is blij dat het Europees Parlement donderdag instemde met nieuwe wetgeving over seizoensarbeid van buiten de Europese Unie. Seizoensarbeid is tijdelijk laag- en ongeschoold werk, zoals het plukken van sinaasappels of als strandwacht tijdens het toeristenseizoen. Op dit moment doen mensen van buiten de Europese Unie dit soort seizoenswerk vaak op een illegale manier.

“De nieuwe regels leiden tot minder illegale arbeid en tot betere werkomstandigheden en duidelijke rechten voor seizoenarbeiders”, constateert Sargentini. “Via deze wet regelen we op een legale manier het werk dat op dit moment vaak illegaal en onder slechte omstandigheden gebeurt."

De invoering van de regels vraagt om een goede naleving. Het is belangrijk dat de arbeidsinspecties van de EU-landen controleren of werkgevers met seizoenarbeiders in dienst zich ook daadwerkelijk aan de regels houden.

Sargentini: “Na vier jaar moeilijke onderhandelingen hebben we de Europese lidstaten eindelijk zo ver gekregen om de rechten van arbeiders die tijdelijk in de EU werken vast te leggen.” De wetgeving kan worden gezien als het eerste grote resultaat van Europese onderhandelingen over arbeidsmigratie.