Europese Groenen starten eerste Europese open primary om topkandidaat te kiezen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op zondag 10 november 2013, 12:43.
Europese Groenen starten eerste Europese open primary om topkandidaat te kiezen
Bron: Blog Bas Eickhout

Bij de Europese Groenen beslis jij over de toekomst van Europa. Hoe? Iedere Europeaan met een groen hart en ouder dan zestien kan vanaf nu meestemmen over onze topkandidaat in de eerste Europese open primary. Deze topkandidaat wordt het internationale gezicht tijdens onze campagne en neemt het namens alle Europese Groene partijen in bijvoorbeeld televisiedebatten op tegen de topkandidaten van de andere Europese partijen.

Stem nu op greenprimary.eu!

“De Europese Groene Partij, waarvan GroenLinks medeoprichter is, praat niet alleen over een democratischer Europa, maar brengt het nu ook als enige Europese partij in de praktijk”, reageert Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks bij de komende Europese verkiezingen.

Tot nu toe bepaalden de regeringleiders steeds in achterkamertjes wie de volgende voorzitter van de Europese Commissie zou worden, het Europarlement mocht vervolgens akkoord gaan. Nu alle grote Europese partijen een eigen topkandidaat voor deze functie naar voren schuiven, wordt dat proces een stuk transparanter, concludeert Eickhout. Regeringsleiders kunnen de topkandidaat van de grootste partij niet zomaar aan de kant schuiven.

In deze eerste open Europese primary mag iedere Europeaan ouder dan zestien via internet meestemmen, of ze nu lid zijn van een Groene partij of niet. In de primary nemen vier kandidaten het tegen elkaar op, zij krijgen ieder de steun van meer dan vijf nationale Groene partijen:

 • Rebecca Harms

  Harms is Europarlementariër en sinds 2009 fractievoorzitter in het Europees Parlement. In Duitsland kreeg ze landelijke bekendheid door het tegenhouden van menig transport van kernafval in haar deelstaat. Harms is voorgedragen door de Bündis 90/Die Grünen (Duitsland)

 • José Bové

  Bové is Europarlementariër en boer. Bové werd bekend in Frankrijk door zijn strijd tegen de invloed van grote multinationals in de voedselvoorziening. In het Europaparlement vecht Bové tegen het toelaten van GMO-gewassen en tegen het boren naar schaliegas. Bové is voorgedragen door de Europe Écologie/Les Verts (Frankrijk).

 • Ska Keller

  Keller is een van de jongste leden van het Europees Parlement voor de Duitse Groenen. Daar houdt ze zich bezig met de onderwerpen jeugdwerkloosheid en asiel en migratie. Keller is voorgedragen door de Federation of Young European Greens.

 • Monica Frassoni

  Frassoni is spokesperson van de Europese Groene Partij. Tot 2009 was ze Europarlementariër en fractievoorzitter in het Europees Parlement. Frassoni is voorgedragen door Federazione dei Verdi (Italië)

Uitslag

De online stemming loopt nog tot januari 2014. Daarna zal de Europese Groene Partij twee topkandidaten bekendmaken; minimaal één daarvan is vrouw en beide kandidaten mogen niet uit hetzelfde land komen. Meer details over de primary staat op de website van de Europese Groene Partij.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Bas Eickhout