Kamervragen Van Oord in Brazilie

Met dank overgenomen van J.C. (Jan) Vos i, gepubliceerd op donderdag 7 november 2013.

Vragen van het lid Jan Vos (PvdA) aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het bericht dat Brazilië weigert Van Oord te betalen (Telegraaf & Financieel Dagblad, 7 november 2013)

1.

Bent u bekend met het bericht “Brazilië weigert Van Oord te betalen”, dat werd gepubliceerd in het Financieel Dagblad (7 november jl.)?

2.

Is het waar dat Nederland en Brazilië in een handelsgeschil verwikkeld zijn omdat de Rotterdamse waterbouwer Van Oord niet betaald krijgt voor een grote baggerklus in de Braziliaanse haven van Suape?

3.

Heeft Van Oord, dat vanwege een Braziliaanse betalingsachterstand in mei jl. het werk in de haven stillegde, de opdracht om de haven van Suape uit te baggeren tijdig en volledig volgens gemaakte afspraken uitgevoerd?

4.

Welke inspanningen levert u voor de oplossing van dit handelsgeschil tussen Nederland en Brazilië en wat zijn volgens u de vooruitzichten ten aanzien van een spoedige oplossing van dit geschil?

5.

Heeft de wanbetaling van Brazilië te maken met de milieuschade die Van Oord heeft veroorzaakt in het havengebied en waarvoor het bedrijf een boete van 820.000 euro kreeg opgelegd? Zo nee, waarom niet? Heeft Van Oord deze boete betaald?

6.

Bent u voornemens de Braziliaanse wanbetaling alsnog aan de orde te stellen bij de Club van Parijs, die bemiddelt tussen kredietverstrekkende landen en wanbetalers? Zo ja, wanneer zult u dit doen? Zo nee, waarom niet?