Keurmerk incassobedrijf hard nodig

Met dank overgenomen van T. (Tunahan) Kuzu i, gepubliceerd op dinsdag 5 november 2013, 17:34.

Foto Flickr / BOSSoNe0013

Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf incassobedrijven toegeeft meer kosten in rekening te brengen dan eigenlijk mag. Een ernstige zaak die nogmaals het belang aantoont van een wettelijk keurmerk voor incassobureaus, waar ik eerder voor heb gepleit. De meeste incassobureaus geven aan dat ze hun werkwijze niet hebben aangepast aan de wet die bepaalt hoeveel incassokosten gerekend mogen worden over openstaande rekeningen. Ik wil van de staatssecretaris expliciet weten hoe het toezicht in de incassobranche is geregeld en welke sancties er staan op het niet naleven van de wet.

Als mensen schulden maken moeten zij deze afbetalen, maar wel op verantwoorde wijze. Steeds vaker krijg ik meldingen van burgers en bedrijven over wanpraktijken in de incassobranche. Of het nu gaat om onredelijke kosten die in rekening worden gebracht, over bejegeningen van incassobureaus die rieken naar intimidatie of de onwil van deze organisaties om een betalingsregeling te treffen. Allemaal voorbeelden van hoe het niet moet.

De staatssecretaris heeft eerder toegezegd dat hij met de incassobranche in gesprek gaat over een keurmerk en de Kamer daarover zou informeren. Dat is nog steeds niet gebeurd. De wildgroei die de afgelopen jaren is ontstaan gaat maar door en malafide incassobedrijven schuwen niet om mensen met schulden uit te knijpen. Daar moeten we hard tegen optreden.