Kabinet moet mogelijkheden hulp bij zelfdoding onderzoek

Met dank overgenomen van O.C. (Ockje) Tellegen i, gepubliceerd op zaterdag 2 november 2013, 3:34.

“De VVD wil dat het kabinet gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor mensen met een stervenswens, die nu niet onder de euthanasiewet vallen. Het gaat hier om mensen die vinden dat hun leven voltooid is en die de wens hebben op een menswaardige wijze te sterven. Deze mensen hebben daar vaak de hulp van anderen bij nodig. De VVD vindt dat het kabinet een commissie moet instellen om de juridische mogelijkheden rondom het vraagstuk hulp bij zelfdoding in kaart te brengen,” aldus Ockje Tellegen, woordvoerder medisch ethische vraagstukken.

De grenzen van de huidige euthanasiewet zijn nog niet bereikt. De definitie van uitzichtloos en ondraaglijk lijden wordt de laatste jaren steeds ruimer geïnterpreteerd. Dat neemt niet weg dat er een groep mensen over zal blijven die op dit moment niet in aanmerking komt voor euthanasie. Zij voldoen niet aan de definitie van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Ockje Tellegen: “De zaak van Albert Heringa die zijn stiefmoeder Moek heeft geholpen een einde aan haar leven te maken, representeert een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Dat met een vergrijzende bevolking alleen maar groter wordt. Het gaat om mensen die lijden aan het leven, die vinden dat hun leven voltooid is en die op een menswaardige wijze een einde aan hun leven willen maken. De VVD vindt het daarom de moeite waard om zorgvuldig uit te zoeken of er mogelijkheden zijn om aan de wensen van deze groep mensen tegemoet te komen.”

Hulp bij zelfdoding is op dit moment strafbaar. En dat is niet voor niets. “We kunnen en mogen er niet vanuit gaan dat iedereen vanuit dezelfde motieven zo zorgvuldig handelt als de heer Heringa. De strafbaarheidsstelling van hulp bij zelfdoding, neergelegd in artikel 294 lid 2 van het wetboek van strafrecht is bedoeld om kwetsbare mensen te beschermen. Voor de VVD gaat het schrappen van artikel 294 lid 2 op dit moment dan ook te ver. De VVD vindt dat alle ruimte binnen de euthanasiewet eerst moet worden benut. Dat neemt niet weg dat de VVD het recht op zelfbeschikking als een groot goed beschouwt. Voor deze groep mensen vindt de VVD het de moeite waard in kaart te brengen welke mogelijkheden er zijn.” aldus Ockje Tellegen.

Zie ook het interview hierover met de NOS en het interview met Radio 1 (vanaf 17 min en 40 sec).

lees meer