Klimaattop Warschau: Eickhout ziet Europa leidende rol verliezen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op vrijdag 25 oktober 2013, 10:57.
Klimaattop Warschau: Eickhout ziet Europa leidende rol verliezen
Bron: Blog Bas Eickhout

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout ziet met lede ogen aan dat Europa haar leidende rol in de wereldwijde klimaatonderhandelingen verliest: “Europa moet hoger inzetten en - zoals we vroeger waren - weer een lichtend voorbeeld worden voor andere landen in de wereld.” Het Europees Parlement stelde deze week de minimale Europese inzet vast voor de komende VN-klimaattop in Warschau in november, waar ook Eickhout aan zal deelnemen.

Eickhout: “De onderhandelingen over het klimaatakkoord komen nu in een cruciale fase. Landen hebben beloofd om in 2015 tot een wereldwijd klimaatverdrag te komen, dat betekent dat ze nu al afspraken moeten gaan maken over hun CO2-uitstoot.”

VN-chef Ban-Ki Moon organiseert in september 2014 een extra klimaattop waar alle wereldleiders aan zullen deelnamen. Het Europarlement wil dat regeringsleiders goed voorbereid naar deze top gaan en vraagt ze om voor die tijd hun ambities op tafel leggen. Eickhout wil dat Europa daarom vóór september 2014 afspraken maakt over ambitieuze 2030-doelen voor groene energie, energiebesparing en CO2-reductie.

Eickhout constateert verder dat Nederland met haar klimaatbeleid steeds verder achterop raakt. “Dat wat de Nederlandse regering doet is veel te magertjes.” Europa kan koploper worden op het gebied van de efficiënte en klimaatvriendelijke technologieën: de werkgelegenheid van de toekomst. “De benodigde stimulansen hiervoor ontbreken echter in Nederland.”