Een solidair Europees beleid voorkomt drama's voor bootvluchtelingen

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op donderdag 24 oktober 2013, 10:06.
Een solidair Europees beleid voorkomt drama's voor bootvluchtelingen

“Als Europa haar onmenselijke vluchtelingenbeleid niet verandert, dan is het een kwestie van tijd voordat er weer een boot met vluchtelingen zinkt”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Het Europees Parlement riep woensdag op tot een solidair asielbeleid waarin het redden van mensenlevens voorop staat en waarin de Europese lidstaten de lasten van migratiestromen onderling eerlijker verdelen. De bootvluchtelingendrama's bij Lampedusa deze maand waren aanleiding voor het Europarlement om het falende vluchtelingenbeleid te bespreken.

Om ervoor te zorgen dat vluchtelingen niet langer zijn aangewezen op illegale mensensmokkelaars en gammele bootjes, pleit het Europees Parlement voor legale inreismogelijkheden voor vluchtelingen. Sargentini: “We moeten mensensmokkel tegengaan en mensenhandelaren straffen. Maar vooral moeten we kijken naar de wortel van het probleem waardoor deze criminelen vluchtelingne kunnen uitbuiten.” Sargentini wil dat vluchtelingen op een legale manier asiel kunnen aanvragen in Europa. Zo voorkomen we dat ze hun leven moeten wagen om weg te vluchten van de oorlog in hun land.

In de resolutie die het Europarlement woensdag aannam, benadrukt het dat ook vluchtelingen die in een EU-land aankomen, niet langdurig opgesloten mogen worden. Een praktijk die nu helaas in de zuidelijke lidstaten aan de orde van de dag is.