Amerikaans afluisterschandaal: Europarlement eist opschorting SWIFT-verdrag

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op woensdag 23 oktober 2013, 15:44.
Amerikaans afluisterschandaal: Europarlement eist opschorting SWIFT-verdrag
Bron: Groenlinks

Het Europees Parlement wil het SWIFT-verdrag met de Verenigde Staten opschorten, nu blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA dit verdrag schendt door SWIFT, het bedrijf dat internationaal betalingsverkeer regelt, af te tappen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil dat de verantwoordelijke eurocommissaris, Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) nu snel in actie komt.

“Goed dat het Europarlement nu een vuist maakt tegen de Amerikaanse datagraaierij”, stelt Sargentini. “Washington heeft lak aan de privacy van Europese burgers, zoveel is duidelijk. Zolang dat niet verandert, kan er geen sprake zijn van business as usual met de Verenigde Staten.”

Meekijken met internationale betalingen

Het SWIFT-verdrag legt een procedure vast voor de doorgifte van bepaalde gegevens over internationale betalingen aan de VS. Uit de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de NSA de (onder meer) in België en Nederland gevestigde betaaloperator SWIFT niettemin aftapt, om veel meer betaalgegevens te onderscheppen dan met de EU is afgesproken.

“De garanties die de Amerikaanse regering gaf in het SWIFT-verdrag waren al boterzacht. Daarom stemde ik met de Europese Groenen in 2010 tegen dit verdrag. Inmiddels is het gammele verdrag helemaal een dode letter geworden”, concludeert Sargentini.

Sargentini verwacht van eurocommissaris Malmström dat zij snel met een concreet voorstel komt om het SWIFT-verdrag buiten werking te stellen. “En dan moeten ook de regeringen van de EU-landen met de billen bloot: accepteren zij alles van de VS of zijn zij bereid om een keer basta te zeggen?”

Meer informatie

Bekijk op Votewatch welke partijen in 2010 wel instemden met het SWIFT-akkoord.