Europa moet meer doen om Greenpeace-activisten vrij te krijgen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 23 oktober 2013, 19:15.
Europa moet meer doen om Greenpeace-activisten vrij te krijgen
Bron: Blog Bas Eickhout

De Groenen in het Europees Parlement willen dat de Europese Unie zich meer inzet om de Artic 30, de activisten van Greenpeace, vrij te krijgen uit de Russische cel. Het Europarlement debatteerde woensdagavond over de kwestie. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wil dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton zo snel mogelijk actie onderneemt: “Het verlengen van de hechtenis is onacceptabel. Niet alleen omdat het om EU-burgers gaat, maar vooral omdat ze vreedzaam demonstreerden tegen milieuvervuilende olieboringen.”

Alleen als we gezamenlijk optrekken met alle EU-landen, dan kunnen we een vuist maken tegen Rusland. Eickhout: “Rusland ligt namelijk, zoals we merken, niet wakker van een diplomatieke ruzie met Nederland, maar wel als we heel Europa achter ons hebben staan in de eis om de activisten zo snel mogelijk vrij te laten.”

Eickhout steunt volmondig de acties van Greenpeace tegen het uiterst riskante boren naar olie in het Noordpoolgebied. Hij pleitte eerder in het Europarlement voor een moratorium op gevaarlijke olieboringen. “Dat Shell zelfs van de Amerikaanse overheid niet meer mag boren in Alaska, laat zien hoe groot de risico's zijn in het Noordpoolgebied.”

Het is onaanvaardbaar dat oliemaatschappijen steeds meer risico nemen om het laatste restje olie uit de aarde te persen, stelt Eickhout. “En dat terwijl we genoeg veilige alternatieven achter de hand hebben: energie uit zon en wind is veilig én het veroorzaakt geen klimaatverandering.”