Europees Parlement wil verder kijken dan drie procent

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 23 oktober 2013, 17:25.
Europees Parlement wil verder kijken dan drie procent
Bron: Blog Bas Eickhout

GroenLinks wil een sociaaleconomisch bestuur van de eurozone dat verder kijkt dan begrotingstekorten en overheidsschulden. Een meerderheid van het Europees Parlement dringt daar ook op aan in een rapport over het Europees Semester. De regeringsleiders die deze week vergaderen over nieuwe stappen voor de coördinatie van economisch beleid om de euro te versterken, moeten deze boodschap serieus nemen, vindt Europarlementariër Bas Eickhout.

Eickhout: “De complexe economische problemen in de eurozone los je niet op door je vast te klampen aan de drieprocentsnorm. Die aanpak heeft jammerlijk gefaald. De regeringsleiders kunnen en moeten stappen zetten om het Europees economisch beleid te verbreden, zodat die niet automatisch leidt tot bezuinigingen, maar ook inzet op investeringen in werk en vergroening.”

Mede op initiatief van GroenLinks pleit het Europees Parlement voor drie belangrijke aanpassingen in het economisch en begrotingsbeleid van eurocommissaris Olli Rehn en de ministers van Financiën.

  • 1. 
    Landen met begrotingsruimte moeten investeren

Ten eerste moet er een einde komen aan de bezuinigingsopdrachten aan alle landen tegelijk. Landen met meer begrotingsruimte zoals Duitsland moeten nu juist investeren in zaken als duurzame infrastructuur en innovatie. “Dat helpt ook de zuidelijke economieën van de eurozone vooruit”, aldus Eickhout.

  • 2. 
    Stel werkgelegenheid centraal

Ten tweede wil het Europarlement dat werkgelegenheid en sociale effecten centraal komen te staan in het economisch bestuur van de eurozone. “De EU moet niet alleen controleren of het huishoudboekje op orde is, maar ook of landen hun menselijk kapitaal onderhouden. Oplopende werkloosheid, armoede en ongelijkheid vormen minstens een zo groot gevaar voor de euro, als begrotingstekorten.”

  • 3. 
    Vergroening van belastingstelsels

Ten derde pleit het Europarlement op initiatief van GroenLinks voor vergroening van belastingstelsels. Eickhout: “Vervuilende en energieslurpende industrieën dragen te weinig bij aan de publieke inkomsten of worden zelfs gesubsidieerd. Eurolanden die hen niet aanzetten tot groene innovatie zullen werkgelegenheid verliezen en zijn veroordeeld tot onbetaalbare energie-importen uit instabiele regimes: een veel groter gevaar voor de stabiliteit van de eurozone dan een iets hoger tekort op het huishoudboekje van 2014.”