Linda Voortman overnacht in de Vluchtkerk

Met dank overgenomen van L.G.J. (Linda) Voortman i, gepubliceerd op zondag 10 maart 2013.

Goedemorgen! Met Sp-kamerlid Sharon Gesthuizen en CU-kamerlid Joel Voordewind heb ik zojuist de nacht doorgebracht in De Vluchtkerk in Amsterdam. Hier verblijven momenteel 120 mensen die eerder in een tentenkamp aan de Notweg zaten.

Het gaat om vluchtelingen uit landen als Sudan, Eritrea en Somalië. Uitgeprocedeerd, geen recht op opvang in Nederland. Maar terug kunnen ze ook niet. Omdat hun land in oorlog is, of omdat de ambassade van hun land niet erkent dat ze daarvandaan komen.

Gisterenavond heb ik de meest bizarre verhalen gehoord. Van een Somaliër die me z'n vliegticket naar mogadishu liet zien. Hij was ook gegaan, maar werd ter plekke gevangen gezet en na 5 dagen teruggestuurd naar Nederland, alwaar hij gen opvang krijgt. De Nederlandse overheid die er niet in slaagt hem terug te laten keren, zegt tegen hem dat hij vanaf de straat moet werken aan z'n terugkeer.

Of de Sudanees die 7 keer in vreemdelingendetentie gezet is. Ooit had hij een tijdelijke verblijfsvergunning. Toen werkte hij bij Corus. Wat is beter voor hem en voor Nederland: hem te laten jojo-en tussen de straat en detentie of een verblijfsvergunning geven zodat hij kan werken en een hardwerkende Nederlander kan worden?

De situaties van deze mensen tonen aan dat de asielprocedure in Nederland niet sluitend is: een behoorlijke groep mensen kan niet terug en krijgt geen opvang. Zij belanden dus op straat, kunnen ten prooi vallen aan mensen met slechte bedoelingen, ziek worden. De problemen zijn voor hun en voor de gemeenten in Nederland. Iemand die geen opvang heeft lost niet op in de lucht.

Het is dus belangrijk dat hier wat aan gedaan wordt. De kloof tussen het kabinet en GroenLinks is groot, maar wij zijn altijd bereid om te praten. Maar dan komen immateriële zaken zoals de situatie van de mensen hier en het strafbaar stellen van illegaliteit ook aan de orde!

Sharon en ik sliepen vannacht in de vrouwenkamer. Moeder Fatima, een oudere vrouw uit Somalie die als een moeder voor de anderen zorgt, had voor ons 2 bedden klaargemaakt. Op de kamer slapen 11 vrouwen in een kamer van ongeveer 50 vierkante meter. Vochtvlekken op het plafond, het continue geluid van een apparaat dat ervoor zorgt dat de lucht niet te vochtig is. Voor 1 nacht is het peanuts, maar maandenlang moet vreselijk zijn.

Ik ga me met m'n collega's inzetten voor een betere oplossing na 30 maart. Als de asielwoordvoerders van PvdA, VVD en CDA hier een nacht zouden slapen zouden ze toch ook inzien dat dat gewoon nodig is?

Linda Voortman