Als ik minister van Financiën was...

Met dank overgenomen van A. (Bram) van Ojik i, gepubliceerd op donderdag 19 september 2013.

Het leven zit heel eenvoudig in elkaar voor dit kabinet. Welke probleem er ook opdoemt, de oplossing is altijd dezelfde. Bezuinigen! De werkloosheid loopt op, de crisis wordt dieper en dieper, steeds meer mensen hebben moeite de touwtjes aan elkaar te knopen. En het kabinet Dijsselbloem-Rutte maakt het door nog eens 6 miljard te bezuinigen alleen maar erger.

Het kabinet gaat de fundamentele vragen angstvallig uit de weg. De vragen die iedereen in Nederland stelt; heb ik straks nog wel recht op zorg? Kan die vieze kolencentrale niet dicht? Kan mijn kind nog wel studeren? Heb ik volgend jaar nog werk? Nee, dit kabinet bezuinigt. En als er dan een keertje geïnvesteerd mag worden van de minister van financiën dan gaat het geld naar asfalt, bordjes met 130 erop of naar vliegtuigen die nog niet af zijn.

Als ik minister van Financiën was, zou ik luisteren naar het IMF, naar de OESO, naar het CPB, naar de vele economen van statuur die allemaal hetzelfde zeggen: je kunt de problemen niet wegbezuinigen.

Het kán en moet anders. De overheid moet investeren, zodat de economie weer gaat draaien, zodat mensen weer aan het werk kunnen, zodat Nederland klaar is voor de duurzame toekomst. Kijk naar omliggende landen hoe dat moet. Kijk naar Duitsland waar groene technologie met steun van de overheid gegroeid is tot een banenmotor van formaat.

Als ik minister van financiën was zou ik de belasting op werk fors verlagen, zodat het veel aantrekkelijker wordt om iemand aan te nemen. Het verstoken van grote hoeveelheden kolen, olie en gas, het vervuilen van onze lucht en ons water, dát zou ik juist zwaarder belasten.

Als ik minister van financiën was zou ik investeren in de toekomst van ons land. Bijvoorbeeld in het onderwijs, zodat we de deskundigste en handigste beroepsbevolking hebben. In goed openbaar vervoer om Nederland mobiel te houden. In een slim energienetwerk zodat het gaat lonen om zelf je energie op te wekken. En in supersnel internet zodat creatieve ondernemers kunnen samenwerken vanaf hun keukentafel. Al deze investeringen verdienen zich op termijn ruimschoots terug, zorgen voor banen zodat meneer De Vries zijn hypotheek kan afbetalen en zorgt voor een draaiende economie zodat de overheid ook haar schulden kan afbetalen.

Nu ik nog geen minister van financiën ben, bied ik dit kabinet gratis de tegenbegroting van GroenLinks aan. Het is een begroting met echte oplossingen en investeringen die ertoe doen. GroenLinks kiest voor meer banen in een groenere en sterkere economie. Als ik de minister van financiën was zou ik het wel weten...

Gepubliceerd in Metro 18 september, rubriek Politiek Persoonlijk