Donor worden: ja of nee?

Met dank overgenomen van K. (Khadija) Arib i, gepubliceerd op maandag 14 oktober 2013, 16:04.

Steeds meer mensen in Nederland moeten steeds langer wachten op een donororgaan. En helaas overlijden er nog steeds patiënten die door een ziekte of aandoening een orgaan nodig hebben, terwijl ze op de wachtlijst staan.

De PvdA roept iedereen op om orgaandonatie onder de aandacht te brengen van familie, vrienden, collega’s, bekenden én onbekenden. De PvdA vindt het belangrijk dat mensen een weloverwogen keuze maken over het doneren van organen na overlijden. Die keuze kun je vandaag maken.

Donor worden: ja of nee? Niet voor iedereen een gemakkelijke beslissing. Veel Nederlanders hebben zich nog niet met 'ja' of 'nee' geregistreerd. Als je je besluit over donatie niet laat registreren, leg je deze beslissing neer bij je nabestaanden. Dit kan zeer lastig zijn wanneer zij niet weten wat je gewild zou hebben. De kans bestaat dat zij donatie weigeren, terwijl jij misschien donor had willen zijn. Daardoor kunnen organen en weefsels voor wachtende patiënten verloren gaan. Als meer mensen zich inschrijven als donor kunnen we hier iets aan doen. Ook als je keuze geregistreerd staat, is het belangrijk hierover te praten en je wensen te bespreken. Dat schept duidelijkheid en bespaart nabestaanden veel onzekerheid en verwarring.

Voorkom onduidelijkheid en leg vandaag nog je keuze vast.