Presentatie geschrift over de rechterlijke macht, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 11 november 2013 13:30
plaats Den Haag
locatie Novotel Den Haag City Center (Hofweg 5-7 Den Haag) Toon locatie
aanwezigen R.W.L. (Rob) Loeb i, I.W. (Ivo) Opstelten i, G.G.J. (Geert-Jan) Knoops, L. (Leendert) Verheij, J. (Jeroen) Recourt i, G.A. (Ard) van der Steur i e.a.
organisatie Prof. B.M. Telders-Stichting

Monday 11 November 2013

Op maandagmiddag 11 november presenteert de Teldersstichting het rapport: De legitimiteit van de rechterlijke macht. Ideeën voor behoud en versterking.

De rechterlijke macht is de laatste jaren in zwaar weer beland. Zo blijkt het percentage veroordelingen in verhouding tot het totale aantal meldingen van gewelds- en vermogensdelicten bijzonder laag te zijn: rond de 5%. Anderzijds zijn in strafzaken als de Schiedammer Parkmoord en Lucia de Berk personen onterecht veroordeeld als gevolg van gerechtelijke dwalingen. Binnen de rechterlijke macht wordt over de kwaliteit van de rechtspraak ook volop gediscussieerd na protestgeluiden over te hoge werkdruk en te krappe budgetten.

Dergelijke kwesties stellen ons voor de vraag waar het vertrouwen in de rechterlijke macht nog op is gebaseerd. Een werkgroep van de Teldersstichting, onder voorzitterschap van Tom Zwart (hoogleraar Rechten van de Mens, Universiteit Utrecht), heeft daarom de mogelijkheden verkend om de legitimiteit van de rechterlijke macht te behouden en te versterken. De werkgroep doet aanbevelingen om de rechterlijke macht een betere weerspiegeling te laten worden van de waarden en (rechts)normen in de samenleving.

Naast Tom Zwart bestaat de werkgroep uit Marianne Kallen-Morren (advocaat en mediator), Geert-Jan Knoops (strafrechtadvocaat), Rob Loeb (Raad van State), Hans Nieuwenhuis (emeritus hoogleraar burgerlijk recht, Universiteit Leiden) en Charlotte Maas (scribent en wetenschappelijk medewerker bij de Teldersstichting).

Op maandagmiddag 11 november 2013 wordt het eerste exemplaar van De legitimiteit van de rechterlijke macht. Ideeën voor behoud en versterking aangeboden aan de minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten. Vervolgens vindt een paneldiscussie plaats over drie thema’s die in de publicatie aan bod komen: lekenrechtspraak, de participatie van het slachtoffer in het strafproces en de culturele pluriformiteit van de rechterlijke macht.

Programma:

13.30u-14.00u: Inloop

14.00u-15.00u: Overhandiging eerste exemplaar aan minister Ivo Opstelten. Vragen uit de zaal aan de auteurs

Korte pauze: Koffie/thee

15.10u-17.00u: Paneldiscussie, o.a. met Ard van der Steur (VVD-Tweede Kamerlid), Jeroen Recourt (PvdA-Tweede Kamerlid), Marijke Malsch (senior onderzoeker Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving), Elianne van Rens (senior rechter/persrechter bij de rechtbank Den Haag), Geert-Jan Knoops en Leendert Verheij (president gerechtshof Den Haag en voorzitter Selectiecommissie Rechterlijke Macht).

17.00u-18.00u: Afsluitende borrel

U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Aanmelding vooraf wordt wel op prijs gesteld. Mailt u daarvoor naar aanmelding@teldersstichting.nl.

Wij hopen u maandag 11 november a.s. te mogen verwelkomen!


1.

Meer over...